Nejzdravější potraviny, na kterých si nejen pochutnáte, ale také pomohou předcházet nemocem
Ne nadarmo se říká, že jsme to, co jíme. Jídlo ovlivňuje naše zdraví, vzhled i náladu. Výzkumy dokazují, že vhodně zvolená strava může oddálit stárnutí organismu, a dokonce snížit riziko vzniku některých druhů rakoviny.
Zařadit do jídelníčku, nebo vynechat?
Většina doporučení ohledně zdravého stravování se zaměřuje především na to, čemu bychom se měli vyhnout. A tak neustále slyšíme: Nejezte maso. Nejezte mléčné výrobky. Vyřaďte ze svého jídelníčku cukr a lepek. To sice může být v některých případech užitečné, ale co potraviny, které bychom naopak do svého jídelníčku měli zařadit? V mnoha případech je to, co jíme, mnohem důležitější než to, čemu se vyhýbáme. Proto jsme pro vás připravili seznam potravin, které pomáhají s ochranou organismu před vznikem nemocí včetně tolik obávané rakoviny.
Ořechy a semena
Lískové, vlašské, para ořechy nebo mandle – všechny jsou dobrým zdrojem rostlinných bílkovin a selenu, který je známý svým působením proti vzniku nádorů. Ořechy chrání tělo před buněčným poškozením a mají protizánětlivé účinky. Do této skupiny patří i různá semínka, nejrozšířenější jsou u nás slunečnicová a dýňová. Ty obsahují vysoký podíl vitamínu E a zinku, které jsou nezbytné pro podporu našeho imunitního systému a celkový vývoj organismu.
Houby
Houby obsahují spoustu minerálů a antioxidantů a každá odrůda má své specifické účinky. Posilují funkce imunitního systému, bojují proti rakovině a snižují hladinu cholesterolu. Dokonce i jednoduché bílé houby jsou schopné vyhladit rakovinné buňky, což může být důvodem, proč mají japonské ženy nízký výskyt rakoviny prsu. Odedávna se léčivé účinky hub používaly i v tradiční čínské medicíně. Do kategorie hub s nejvyšším obsahem zdraví prospěšných látek patří zejména tyto:
- hlíva ústřičná,
- reishi,
- portobello,
- shiitake.
Všechny tyto druhy hub obsahují velké množství esenciálních vitamínů a minerálních látek. Nezanedbatelný je i obsah tzv. betaglukanů, které výrazně přispívají ke správnému fungování imunitního systému. Tyto látky také dokáží snížit projevy chemoterapie, jako je nevolnost nebo padání vlasů.
Ryby
Ryby jsou výborným zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin, které pomáhají předcházet srdečním onemocněním a mají silné protizánětlivé účinky. Ryby jsou také bohaté na vitamíny A a D, které jsou nepostradatelné při udržování pevného zdraví a v prevenci vzniku rakoviny. Kupte si čerstvé, mražené nebo konzervované ryby a zařaďte je do svého jídelníčku alespoň třikrát týdně. Ryby s nejvyšším obsahem omega-3 mastných kyselin jsou:
- losos,
- tuňák,
- makrela,
- pstruh.
Bobulové ovoce
Bobule jsou skvělým jídlem. Nejenže dobře chutnají, ale jsou jednou z nejzdravějších skupin potravin. Všechny bobule, hlavně jahody a maliny, jsou bohaté na kyselinu ellagovou, která má schopnost předcházet rakovině kůže, močového měchýře, plic, jícnu a prsu. Sytou barvu bobulí (ale i jiných výrazně zbarvených potravin, mj. lilku a červené řepy) zajišťují rostlinné pigmenty tzv. antokyany, které mají výrazné antioxidační vlastnosti a jsou schopné zabíjet rakovinotvorné buňky.