
Několik skvělých triků, které notoricky známá jídla ozvláštní a vylepší
Připravujete jídla, která všichni dobře znají, jako jsou třeba palačinky, řízky nebo guláš? Dejte chutím nový rozměr s využitím malých triků. Stačí jen malá změna a vysloužíte si poklonu všech strávníků.
Tři obědové klasiky
Nejběžnější jídla v naší kuchyni jdou uvařit i s trochou vtipu. Řízkem s bramborem nebo bramborovým salátem ještě nikdy nikdo nic nezkazil. Připravte je trochu jinak. První tip použijte, chcete-li mít maso šťavnaté. Namočte přes noc plátky masa do mléka s trochou cibule. Druhý tip, smíchejte strouhanku s jemně drcenými kukuřičnými lupínky. A do třetice, pro zlatavou barvu řízku přidejte do strouhanky malou lžičku červené sladké papriky.
A co gulášek? Vylepšete jeho chuť cibulí zkaramelizovanou na medu nebo cukru, vyzkoušet můžete i sušenou švestku.
Bramborové placky nebo bramborák budou nadýchanější, když přidáte ušlehaný bílek. Pro zlatavou barvu placek zkuste brambory před použitím zalít horkým mlékem.
Tři triky pro sladké recepty
Začněte den nadýchanými palačinkami. Použijte na zadělání sodovou vodu nebo ji přidejte do mléka. Místo vajec můžete použít jen sníh z bílků. Těsto nechte vždy několik minut odpočinout v lednici.
Piškotový dezert vykouzlí úsměv na rtu u nejednoho strávníka. Základem dobrého těsta jsou kvalitní vejce, které dodají skvělou chuť a zlatavou barvu. Před pečením nechte všechny potřebné suroviny na chvíli v pokojové teplotě. Do bílků přidejte špetku soli, ta urychlí šlehání a zachová sníh tuhý. A rada závěrem: předehřejte troubu maximálně na 180 stupňů a nikdy ji během pečení neotvírejte, jinak by těsto mohlo spadnout.
Rodinná jídla čítají obvykle více chodů. Pozvěte rodinu na linecký mřížkový koláč s jablky. Jablečnou náplň doplňte o 1 lžíci bramborového škrobu nebo želatiny. Konzistence náplně bude rozhodně kompaktnější. Těsto na linecký koláč připravujte raději bez použití kuchyňského robota. Do tužšího těsta se nebojte přidat žloutek.