Některé potraviny energii nedodají, naopak uberou. Těchto pět nepřátel si držte od těla
Některé potraviny pro nás mohou být energetickou vzpruhou a zlepšit naši pohodu, jiné naopak. Vyhněte se proto potravinám, které zhoršují náladu a vyvolávají vyčerpání. Jaké potraviny k nim patří?
Alkohol
Alkohol může bezprostředně po požití zlepšit náladu, ale to je pouze dočasný pocit. V jeho delším horizontu obvykle způsobuje únavu, bolest hlavy a nedostatek energie. Mimo jiné také ovlivňuje kvalitu života. U některých jedinců může oslabení těla způsobit i minimální množství alkoholu.
Cukr
Velké množství cukru ve stravě zvyšuje hladinu glukózy v krvi a spouští krátký výbuch energie. Tento pocit trvá pouze chvíli, poté cukr prudce klesne, což znamená ospalost a nedostatek síly. Vyhněte se proto rychlým cukrům, kterými jsou například čokoládové tyčinky doslova nadupané. Energii dodají v krátkodobém horizontu, v tom dlouhodobém se vám však postarají o nadváhu.
Tuky
Na tuky jsou bohaté obzvláště produkty chudé na živiny. Mezi takové potraviny patří například rychlé občerstvení. Tyto prázdné kalorie nejsou pro lidský organismus dostatečným palivem. Proto nikterak nepřispívají celkovému zdraví našeho organismu, stejně tak zpomalují naše reakce.
Kofein
Stejně jako cukr může kofein vzbuzovat dojem energetického posílení, ale je tomu tak pouze v krátkodobém horizontu. Ranní šálek kávy je jistě dostatečným stimulantem, na jehož základě jsme schopni koncentrované práce, avšak s krátkodobým efektem. Nadměrné množství kofeinu má opačný účinek.
Sacharidy
Rafinované sacharidy obsahují méně vlákniny a mohou způsobit vysokou hladinu cukru v krvi. Dieta, ve které dominují sacharidy, vyvolává pocit neustálé slabosti a únavy. Proto je třeba se vyhnout bílému chlebu, rýži a zpracovaným těstovinám. Místo toho se zaměřte na vysoce kvalitní celozrnné obiloviny.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/foods-that-drain-energy