Někteří se chlebu vyhýbají, ve zdravé variantě je ale cenným zdrojem sacharidů

Je opravdu tmavý chléb zdravější než pšeničné rohlíky? Neplatí to samozřejmě pro každého. Záleží velmi na tom, v jakém zdravotním stavu se nacházíme. Pokud se chcete vzdát sacharidů, protože chcete zhubnout, je tmavé pečivo rozhodně lepší. I tak se ale může objevit na dně pyramidy zdravého životního stylu. A to, že je pečivo nezdravé, neplatí vždy.

Nejcennější je celozrnná mouka

Denně bychom měli podle některých studií sníst 2–6 krajíců chleba. Pokud jste hodně fyzicky aktivní, je to ještě mnohem více. Chléb patří mezi zdroje vlákniny, které lidé mají velký nedostatek a musí ji doplňovat pomocí doplňků stravy. Navíc chléb z celozrnné mouky obsahuje také vitaminy B a E. Tělu dodá také vápník, draslík nebo železo. Posiluje mozek a svaly, protože obsahuje škrob.

Celozrnný chléb, který je ještě zapečený s moukou, patří mezi ty nutričně hodnotnější druhy pečiva. Určitě najdete i chléb, který je naplněný semínky, ať slunečnicovými, nebo lněnými, nebo také sušeným ovocem. Semena jsou zdrojem vlákniny, celozrnné pečivo má také nižší glykemický index než bílé.

Zdroj obrázku: Freepik

V tmavém chlebu najdete více vody

Tmavé pečivo je méně kalorické díky tomu, že obsahuje více vody – plátek chleba je vlhký a těžký, a tím pádem nás více zasytí. Vláknina dodá tělu pocit sytosti na delší dobu. Proto se tento druh chleba doporučuje hlavně lidem, kteří chtějí zhubnout, hodí se také pro diabetiky nebo aktivní lidi, kteří chtějí žít zdravě. Konzumovat by ho ale neměli lidé, kteří mají slabší žaludek nebo je trápí problémy s játry.

Hůře tmavý chléb snáší děti a senioři. Mnoho lidí si také plete pojmy celozrnné a žitné pečivo. Je v tom velký rozdíl. Pšeničný chléb může být celozrnný a zdravý. Velmi ale záleží na tom, z jaké mouky je vyrobený a co všechno se do něj přidává. Nejzdravější chléb obsahuje mouku, sůl, droždí nebo kvásek.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/healthiest-bread