
Neobvyklá pochoutka: Tlačenka z úplně jiných ingrediencí, než jsme zvyklí
Tlačenka je jistě výtečná pochoutka. Jenže bohužel mnoho z nás nemá to štěstí mít domácího vepře, ze kterého tu lahodnou tlačenku udělat. Lze ji koupit v obchodě, ale to jen zřídka, a navíc mnohdy vypadá, jako by tlačenkovým střevem prolezla dvakrát. Máme pro vás recept na tlačenku jiné verze, která je o něco málo lehčí, a méně kořeněná, a hlavně z úplně jiných ingrediencí. Jedná se o tlačenku ze slaniny, cibule a dalších několika pochoutek. Veškeré suroviny se poté napěchují do polyamidového obalu a máte skoro hotovo.
Suroviny, které budete potřebovat
- Brambory 4 kilogramy
- Slepičí vejce 6 kusů
- Hladká mouka pšeničná 6 lžic
- Krupice 5 lžic
- Slanina 300 gramů
- Cibule 2 kusy
- Polyamidový obal na tlačenku průměr 100 milimetrů
- Koření
- Mořská sůl 2 lžíce
- Majoránka 3 lžíce
- Černý pepř 1 lžička
Postup přípravy
Nejdříve omyjte všechny brambory a oloupejte je. Dále je nastrouhejte na jemném struhadle a přidejte sůl, prosátou mouku, krupici, vejce, nyní přidejte zbytek suchého koření. Nakrájejte na kostičky slaninu a cibule. Rozehřejte pánev a slaninu s cibulí opékejte. Jakmile budou obě suroviny dozlatova opečené, nechte je vychladit a přidejte je k ostatním surovinám v míse. Vše důkladně promíchejte a přichystejte si polyamidové pytlíky.
Příprava na naplnění
Polyamidové pytlíky nastříhejte na vhodnou délku a namočte je do teplé vody. Po vytažení zavažte pevně provázkem jednu stranu a naplňte je bramborovou směsí. Pytlíky neplňte tak, aby byly silně naplněné. Myslete na to, že při vaření brambory zvětší svůj objem Jakmile všechny polyamidové pytlíky naplníte, zkontrolujte, zda jste pevně svázali oba konce na tlačence. Pokud máte svázáno, dejte tlačenky do vody a vařte při teplotě 80 °C po dobu přibližně hodiny a půl. Jakmile budete mít tlačenku uvařenou, nechte ji vychladit a skladujte v ledničce.
Způsob přípravy
Jakmile budete mít chuť na tuto lákavou dobrotu, nakrájejte ji na kolečka a rozehřejte v pánvi olej. Pokud bude olej rozpálený, vložte do něj bramborová kolečka. Opékejte dozlatova z obou stran. Tato kolečka jsou chuťově lahodná s bramborami na másle nebo také s čerstvým chlebem.