Neplýtvat jídlem je snadné. Několik jednoduchých zásad šetří peníze i přírodu

Pokud nevíte, jak se naučit šetřit, a to nejen jídlem, ale také penězi, poradíme jednoduché triky, díky kterým si usnadníte nejen nákupy, ale také samotné vaření a skladování potravin. Každá rodina vyhodí každý rok zbytečně několik tun potravin, které skončí na skládkách. Tím, že nebudete potravinami plýtvat, ušetříte nejen svou peněženku, ale také životní prostředí.

Existují zásady, které je potřeba dodržovat

Jestli nevíte, jak šetřit potravinami nebo samotnými pokrmy, poradíme vám. Jako první zásada platí, že pokud chodíte nakupovat s prázdným žaludkem, vyjde vás to draho. Budete totiž nakupovat nejen potraviny, ze kterých chcete uvařit něco dobrého, ale také produkty, které zrovna nepotřebujete, ale protože máte hlad, hodíte je do košíku. U pokladny se pak budete divit, kolik jste utratili. Doma uložíte potraviny do spíže nebo ledničky, ale vzpomenete si na ně, až když je budete vyhazovat.

Zdroj obrázku: Freepik

Vyplatí se udělat si také nákupní seznam, podle kterého budete obchodem postupovat. Je to velmi jednoduché řešení, pokud chcete ušetřit. Jestli chodíte stále do jednoho obchodu, budete to mít o dost jednodušší. Víte, kde jaké potraviny najdete, a nebude chodit do regálů, které jsou mimo váš seznam. Dobré je se také naučit zužitkovat veškeré potraviny, které při vaření používáte. Pokud vám přeci jen zůstanou zbytky, věnujte je někomu na kompost nebo s nimi pohnojte své rostliny.

Čtěte také:  Čištění dvakrát denně nestačí. Pro zdravé zuby je nutné dělat mnohem víc

Potraviny třiďte podle data a správně je skladujte

Velmi důležité je správné skladování potravin. Moc dobře už víte, kam patří zelenina a ovoce, na jaké místo v lednici uložit maso nebo jogurt. Také ve spíži by každá potravina měla mít své místo. Naučte se vařit ekonomicky i ekologicky, jídlo zužitkuje co nejvíce a nezapomeňte potraviny třídit dle data spotřeby.

Funguje to tak ve všech obchodech, takže není důvod, proč byste to nemohli zkusit také u vás doma. Starší produkty dejte dopředu, nově nakoupené uložte až za ně. Spotřebujte nejdříve potraviny, které je nutné sníst brzy a neberte si z lednice ty novější. Potraviny zbytečně nevyhazujte, ale pokud víte, že některé nestihnete sníst nebo na ně nebudete mít chuť, můžete je někomu věnovat.

Zdroj: https://www.fao.org/fao-stories/article/en/c/1309609/