Nesprávná strava škodí střevům, která jsou základ dobré imunity a trávení
Zdraví střev je velmi důležité pro správné fungování celého organismu. Jakmile nebudou střeva včetně vnitřní mikroflóry v pořádku, budete mít problémy s imunitním systémem nebo správným fungováním trávicího a vylučovacího traktu. Zdravé trávení je otázkou vyváženého jídelníčku, kde se nebude vyskytovat enormní množství příliš zpracovaných potravin, které jsou pro tělo velmi obtížně zpracovatelné a mnohdy doprovázené vedlejšími účinky. Přečtěte si, jakým složkám se ve stravě vyhnout, pokud si nechcete poškozovat střeva.
Konzervanty a trans tuky
Hlavními viníky střevních problémů jsou velmi často konzervační látky a nezdravé tuky. Nejvíce jich obsahují právě vysoce zpracované výrobky. V tomto případě mluvíme nejen o slaných pochutinách, které jíme před televizí, jako jsou lupínky, ale také o různých zpracovaných polotovarech, kam může mimo jiné patřit i chléb. Častá konzumace těchto nezdravých trans tuků může mít velmi nepříznivé účinky na naše zdraví. Konzumace potravin bohatých na tyto látky je hlavní příčinou obezity, zvyšování rizika vzniku cukrovky a zvyšování hladiny špatného cholesterolu v krvi. Přispívají navíc k rozvoji kardiovaskulárních onemocnění, jako je ateroskleróza, která může skončit až infarktem a smrtí.
Kromě toho vedou některé potravinářské konzervanty k poruchám metabolických procesů v těle, což se zase stává zdrojem různých typů střevních infekcí kvůli přemnožení pouze jedné skupiny bakterií. Pozor si dávejte ve chvíli, kdy pozorujete dysfunkce trávicího systému, ale také příznaky, jako je malátnost, nervozita nebo deprese.
Sladkosti s velkým množstvím cukru
Sladkosti by měly být také zahrnuty do seznamu potravin, které mohou nežádoucím způsobem poškozovat střevní rovnováhu. Je to kvůli velkému množství cukru, které obsahují. Pokud jsou sladkosti konzumovány ve velkém, přispívají nejen k nadváze, ale také k poškození střevní sliznice. Strava s výrazným nadbytkem cukru vede k hromadění patogenních bakterií v těle a narušuje tak rovnováhu střevní mikroflóry.
Sycené a barvené nápoje
Barevné nápoje by také měly být pouze výjimečnou záležitostí. Jde o sycené limonády i barevné a doslazované džusy. Nevhodné je také časté pití ochucených vod, kam je zbytečně přidáván další cukr.