Bramborova Kase1

Netradiční bramborová kaše s lístky mladé kopřivy se skvěle hodí k jarní tabuli

Máte rádi divoké byliny a neustále přemýšlíte, jak je kreativně, a přitom chutně zakomponovat do svého jídelníčku? Pak je tu právě pro vás bramborová kaše s lístky mladé kopřivy, která skvěle doplní masové i zeleninové pokrmy, báječně zasytí a zároveň tělu dodá spoustu důležitých vitaminů a minerálů. Jaro je v plném proudu a kopřiv jsou plné meze. Vybavte se proto rukavicemi a košíkem a vydejte se na lov.

Na bramborovou kaši s kopřivami budete potřebovat následující ingredience:

  • brambory (mohou být i rané) – 1 kg,
  • mléko – 350 ml,
  • sušený česnek – 1 čajová lžička,
  • mladé lístky kopřiv – 40 g,
  • sůl – podle chuti.

Návod na přípravu:

Kopřivy důkladně umyjte pod tekoucí vodou, abyste odstranili veškeré zbytky nečistot a prachu z cest, od kterých jste si je přinesli. Otrhejte lístky od stonku a vhoďte je do kastrůlku. Stonek můžete vyhodit. Lístky zasypejte sušeným česnekem a zalijte mlékem a na mírném ohni přiveďte k varu. Nechte pár minut probublávat a odstavte z kamen.

Zdroj obrázku: Freepik

Brambory oloupejte a očistěte. Naskládejte je do hrnce příslušné velikosti, posypejte solí a zalijte vodou tak, aby byly všechny brambory úplně ponořené. Postavte na kamna a nechte uvařit doměkka.

Když jsou brambory uvařené, slijte z nich vodu a namísto ní je zalijte připraveným kopřivovým mlékem. Šťouchadlem na brambory obsah hrnce rozdrťte na kaši. (K této práci nepoužívejte mixér ani ruční šlehač. Rozbil by strukturu brambor, z nichž by zbylo jen škrobnaté lepidlo, a rozrušila by se i struktura kopřiv.)

Zdroj obrázku: Freepik

Kaši používejte jako přílohu k masu, grilované či smažené zelenině anebo jen tak samotnou s kouskem másla. Je to velká dobrota!

Věděli jste, že…

Kopřiva je známou bylinou lidové medicíny a k léčebným účelům se používá už mnoho tisíc let. Její účinky už potvrdila i moderní věda. Obsahuje látky, které působí očistně na celý organismus. Je močopudná, díky čemuž zlepší odplavování toxických látek z těla. Má posilující a energizující účinky, čistí krev od nečistot a působí proti anémii. Kopřiva prospívá i kardiovaskulárnímu systému, léčí ledviny a zbavuje je písku a kamínků.

Zdroj: https://www.recipelion.com/Irish-Recipes/Irish-Nettle-Champ