Netradiční příloha, u které oceníte jednoduchost. Vyzkoušejte syrský chléb
Přemýšlíte, jaké pečivo k obědu, které bude neobyčejné, zaujme vaše blízké i přátele a bude chutnat přímo dokonale? Vyzkoušejte syrský chléb. Tento chléb je blízký příbuzné tortille a příprava takového receptu je velmi jednoduchá a rychlá. Věříme, že tímto neobyčejným chlebem sklidíte velký úspěch. Jako příloha je skvělý ke guláši, fazolím, různým druhům masa se zeleninou, hodí se i jako drobnost k zakousnutí nebo jednoduchá a netradiční svačina dětem do školy.
Suroviny pro syrský chléb
Na tento jednoduchý, ale chutný chléb budete potřebovat:
- hladkou mouku (pšeničnou nebo špaldovou),
- 150 mililitrů vody,
- 1 lžíci olivového oleje.
U tohoto chlebu můžete mouku měnit dle libosti. Velmi dobrá je i pohanková či čiroková. Navíc do těsta můžete přidat i nějaké bylinky, které vám chutnají. Ovšem, pravý syrský chléb je pouze z výše uvedených surovin.
Postup přípravy
Příprava tohoto chleba je velmi jednoduchá. Nemusíte čekat na aktivaci droždí, vykynutí těsta a nic podobného. Navíc i běžný oběd s tímto chlebem dokážete ozvláštnit. Jdeme na to. Prosejte mouku do hlubší mísy, přidejte vodu a olej. Veškeré suroviny promíchejte a připravte z nich hedvábné těsto. Toho docílíte mnutím těsta v ruce o pracovní desku. Takto připravené těsto rozdělte na osm stejných dílků. Každý dílek vyválejte na tenkou placku. Nyní rozehřejte nízkou pánev a nepřidávejte na ni olej, opékejte placky na sucho. Jakmile se na placce začnou tvořit bubliny, otočte ji pomocí obracečky. Placka půjde otočit lehce, nemusíte se bát. Z druhé strany opékejte stejnou dobu, přibližně 20 sekund až půl minuty. Placky musí být mírně hnědé, místy až tmavě hnědé. Takto postupujte s každou plackou. Placky ihned jezte. Pokud vám zbyde těsto, je možné jej uložit do lednice do potravinové fólie a pochutnat si na chlebu klidně jiný den.