Celery 318168 1920[1]

Neumíme s ní správně vařit, proto ji nepoužíváme. Přitom jde o zeleninu plnou zdravotních benefitů

Když se řekne celer, představí si ho každá žena jenom jako součást polévek, nebo některých omáček, jako je například svíčková na smetaně.  Ačkoli nemá pro každého příjemnou chuť, stojí za to zahrnout jej do stravy, jelikož je velkým přínosem pro zdraví. Má nízký obsah kalorií a dokonale odstraňuje toxiny z těla, takže se často používá při čištění a hubnutí. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a antioxidantů. Celer je velmi dobrým produktem pro srdce, protože snižuje tlak a “špatný” cholesterol, což snižuje riziko aterosklerózy a dalších kardiovaskulárních onemocnění. Tato výjimečně zdravá zelenina také usnadňuje trávení, zabraňuje zácpě a podporuje práci ledvin. Má také příznivý účinek na pokožku. Jaké další vlastnosti celer má? Jak jej zahrnout do stravy? 

Co vědět o celeru?

Celer je rostlina známá od starověku. Pěstuje se v Řecku a Římě, kde to nebyl jen potravinářský výrobek, ale byl také cennou léčivou rostlinou. Od dob Hippokrata se používá jako sedativum a účinné afrodiziakum. Celer obsahuje vyšší obsah vitaminu C, minerálních solí a esenciálních olejů. 

Jaké má nutriční hodnoty 

Celer obsahuje mnoho vitamínů, minerálů, antioxidantů a příznivému podílu bílkovin, sacharidů a tuků. Vzhledem k tomu, že celer obsahuje 95% vody, má nízký obsah kalorií, ale má velmi vysokou nutriční hustotu. Má také nízký glykemický index (IG = 15), takže může být konzumován lidmi s diabetem nebo na dietě. Celer je bohatým zdrojem vitamiů A, B, C, D, e i K. Z minerálů obsahuje například draslík, vápník, sodík, hořčík, fosfor, zinek nebo železo.

Zdroj obrázku: Pixabay

Celerová šťáva

Celer je zelenina, která by měla být nutně zahrnuta do stravy. Vysoká energetická hodnota ve srovnání s nízkými kaloriemi z něho činí vynikající produkt pro čištění a hubnutí. Vlákno obsažené v něm zlepšuje trávení, dlouhodobě uspokojuje chuť k jídlu, stimuluje práci střev a odstraňuje z nich toxiny a zbytečné metabolické produkty. Také esenciální oleje přítomné v něm stimulují produkci žluči a zabraňují její stagnaci v žlučníku. Pravidelná konzumace celeru proto může eliminovat problém zácpu, střevní potíže a pomoci při ztrátě zbytečných kilogramů. Celer má také diuretické vlastnosti, zlepšuje funkci ledvin a snižuje riziko infekce močového měchýře. Pomáhá zbavit se kyseliny močové, která se může hromadit v kloubech a způsobit dnu.