Nezvaní hosté našich spíží nadělají velké škody. Důležité je jednat rychle
Jsou potraviny, které konzumujeme čerstvé a v menším množství, a u nich většinou problém s hmyzem nebývá. Problém však může nastat, když hmyz napadne potraviny, které běžně kupujeme jen jednou za čas a máme je uskladněné nejčastěji ve spíži, například mouku. Někdy je také nepříjemné to, že škůdci mohou být velice drobní a nějakou dobu trvá, než si jejich nežádoucí přítomnosti v potravinách vůbec všimneme.
Nejčastější hmyzí druhy
Mezi nejčastější hmyzí druhy, které napadají uskladněné potraviny, patří mouční moli, kteří dosahují velikosti několika milimetrů, a jak název napovídá, nejčastěji je najdeme v mouce a obilninách, ale také například v sušených houbách, a dokonce i kakau. Jejich výskyt je charakteristický jak přítomností jedinců, tak také vlákny připomínajícími pavučinu.
Dalším druhem je brouk potemník, jehož larvám se říká mouční červi. I on má podobné chutě jako moučný mol, ale lze jej najít také například v těstovinách, sušeném ovoci, a dokonce i v některých druzích koření.
Prevence
Vždy je lepší věnovat trochu času a úsilí prevenci, abyste zabránili nepříjemným následkům spojeným s výskytem hmyzu v domácnosti. Protože výše uvedené druhy hmyzu se domů dostanou nejčastěji s nákupem, je nejlepší sypké potraviny zkontrolovat, případně i přesít a přesypat do uzavíratelných nádob. Dále je vhodné zajistit v prostorách, kde potraviny uskladňujete, nižší teplotu a dobrou cirkulaci vzduchu.
Spíže nebo jiné prostory, kde skladujete zásoby potravin, průběžně kontrolujte a udržujte je v čistotě. Pokud narazíte na pavouka, zvažte, zda jej skutečně chcete zlikvidovat, protože ten se právě případným nežádoucím hmyzem živí. Hmyz také odpuzují některé druhy koření, například hřebíček nebo bobkový list. Je tedy možné přidat je do dóz, v nichž uchováváte sypké potraviny.
Řešení problému, který již nastal
Pokud jste v potravinách hmyz objevili, je potřeba napadené potraviny vyhodit a nádobu, v níž byl, dobře vymýt a zkontrolovat její funkčnost.
Pokud jde o dostupné prostředky k likvidaci hmyzu, mějte na paměti, že v blízkosti potravin by neměly být používány žádné jedy nebo agresivní chemikálie. Na trhu jsou však naštěstí k dostání také šetrní pomocníci, například ve formě lepicích pastí, které bývají na bázi feromonů, které obtížný hmyz nalákají a znehybní.
Zdroj: https://www.sandwell.gov.uk/info/200176/business/470/food_safety_advice_for_businesses/4