Oblíbené mandle si dopřejte i při hubnutí, zrychlují metabolismus a pomohou odbourat stres
Mandle jsou jedny z nejběžnějších druhů ořechů. Kromě typické nasládlé chuti nám nabízí ještě řadu zdraví prospěšných látek, proto byste si je měli dopřávat pokud možno pravidelně. Jsou bohaté na vitamín B2 a E, vlákninu i nenasycené mastné kyseliny. Mandle jsou také jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů fosforu a vápníku. Dále v nich najdeme hořčík, draslík, železo i vápník, a to dokonce ve větší míře než v mléku.
Regulují cukr v krvi
Mandle prokazatelně pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi. Výzkum na toto téma provedli vědci z americké univerzity Loma Linda. Ti pozorovali vliv mandlí u dobrovolníků, kteří pravidelně po dobu několika měsíců konzumovali mandle, a to každý den. Po uplynutí stanoveného období vědci zjistili, že lidé, kteří konzumovali mandle, vykazovali nižší hladinu špatného cholesterolu.
Konzumace mandlí může zmírnit zažívací obtíže a pálení žáhy u těhotných žen. Nastávající maminky by měly tyto ořechy zařadit do každodenní stravy, jelikož pomáhají neutralizovat žaludeční kyseliny a potlačovat zažívací problémy. Také obsahují velké množství kyseliny listové, která je pro správný průběh těhotenství naprosto nezbytná.
Zrychlují metabolismus
Přestože mandle obsahují vysoký počet kalorií, nevyhýbejte se jim ani při dietě. Nenasycené mastné kyseliny v nich obsažené urychlují metabolismus a zabraňují nadměrnému ukládání tuků v těle. Díky vláknině na dlouho zasytí, hrst mandlí je tedy ideální svačinkou, která navíc podporuje činnost mozku a schopnost soustředění. Toho mohou využít zejména studenti.
Pokud máte stresující práci, součástí pracovního prostoru by měla být miska mandlí, ze které můžete pravidelně ujídat. Tímto způsobem dodáte tělu vitamín B, který má pozitivní vliv na stav nervového systému, podporuje paměť a koncentraci a má antidepresivní účinek. Konzumací mandlí si tak pomůžete od nadměrného stresu.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/9-proven-benefits-of-almonds