Oblíbené potraviny jsou nejrychlejší cestou k rakovině. Nebezpečné látky se skrývají ve všem

Strava má na zdraví klíčový vliv, ale jídelníček běžných lidí tomu rozhodně neodpovídá. Namísto zeleniny a ovoce jsou talíře plné nezdravých potravin, které mají i rakovinotvorný potenciál. Rakovině nahrává i množství spotřebovaného alkoholu, zatěžujícími faktory jsou kouření, ale také cukry či sůl. Jaké potraviny je dobré vyřadit z jídelníčku a škodí nejvíce?

Bílý cukr je „tichý zabiják“

Mezi odborníky se mu říká „tichý zabiják“ nebo se pro něj používá také název „bílá smrt“. Řeč je o bílém cukru, ale i dalších alternativách sacharidů a sladidel. Objevuje se ve všech druzích výrobků, nejen sladkých. Leckoho překvapí jeho přítomnost v uzeninách, v omáčkách a ochucovadlech, v ovocných jogurtech i v chlebu. Je doslova pastí pro organismus, tělu přidává na hmotnosti a ničí vnitřní orgány. Jeho spotřeba navíc rok od roku stoupá, za posledních 10 let asi o 12 kilogramů. Podle odborníku vysoká spotřeba cukru vede k obezitě, k rozvoji cukrovky a rakoviny.

Maso a masné výrobky

Lidé maso milují a léto si nelze představit bez parádních grilovaček. Maso a masné výrobky, především uzeniny, klobásy, salámy a další konzervované a uzené potraviny, zvyšují riziko vzniku rakoviny, obsahují totiž velké množství konzervantů, dochucovadel a soli. Riziková je konzumace červeného a tučného masa, vhodnější je volit libové maso, drůbež nebo ryby, spotřebu omezit na minimum.

Zdroj obrázku: Freepik

Chemicky upravovaná mouka

Většina lidí se domnívá, že problémem mouky je obsažený lepek. Ne vždy lepek souvisí s nadváhou a kilogramy navíc, protože je obsažený také v celozrnných výrobcích. Škodlivá je nadměrná spotřeba pekárenských výrobků, housek, sušenek nebo sladkostí. Dalším rizikovým faktorem je látka alloxan, která se objevuje při chemickém bělení mouky. Tato látka je rakovinotvorná, k tomu k rozvoji onkologických onemocnění přispívají též rafinované sacharidy z bílé mouky.

Chipsy a brambůrky

Další rizikovou potravinou jsou chipsy a brambůrky, solené i s příchutěmi. Jsou velmi oblíbené, ale obsahují příliš soli, k tomu obsahují konzervační látky a dochucovadla. Častá konzumace vede ke zvýšení hmotnosti i hladiny cholesterolu v krvi. Jídelníček obsahující příliš tuků pak vede k hypertenzi, kardiovaskulárním onemocněním i k rakovinnému bujení.

Sycené limonády a nápoje

Jsou lákavé, ale obsahují příliš cukrů, přidaných barviv a konzervačních látek. Jsou ryze uměle vyrobenými nápoji, které nepomohou s pitným režimem a k tomu uškodí. Sycené limonády a nápoje jsou plné chemikálií způsobujících zažívací obtíže a srdeční onemocnění a obsahují látky, které jsou považovány za silné karcinogeny.

Zdroj: https://www.healthline.com/health/cancer/cancer-causing-foods