
Oblíbené potraviny jsou nejrychlejší cestou k rakovině. Nebezpečné látky se skrývají ve všem
Strava má na zdraví klíčový vliv, ale jídelníček běžných lidí tomu rozhodně neodpovídá. Namísto zeleniny a ovoce jsou talíře plné nezdravých potravin, které mají i rakovinotvorný potenciál. Rakovině nahrává i množství spotřebovaného alkoholu, zatěžujícími faktory jsou kouření, ale také cukry či sůl. Jaké potraviny je dobré vyřadit z jídelníčku a škodí nejvíce?
Bílý cukr je „tichý zabiják“
Mezi odborníky se mu říká „tichý zabiják“ nebo se pro něj používá také název „bílá smrt“. Řeč je o bílém cukru, ale i dalších alternativách sacharidů a sladidel. Objevuje se ve všech druzích výrobků, nejen sladkých. Leckoho překvapí jeho přítomnost v uzeninách, v omáčkách a ochucovadlech, v ovocných jogurtech i v chlebu. Je doslova pastí pro organismus, tělu přidává na hmotnosti a ničí vnitřní orgány. Jeho spotřeba navíc rok od roku stoupá, za posledních 10 let asi o 12 kilogramů. Podle odborníku vysoká spotřeba cukru vede k obezitě, k rozvoji cukrovky a rakoviny.
Maso a masné výrobky
Lidé maso milují a léto si nelze představit bez parádních grilovaček. Maso a masné výrobky, především uzeniny, klobásy, salámy a další konzervované a uzené potraviny, zvyšují riziko vzniku rakoviny, obsahují totiž velké množství konzervantů, dochucovadel a soli. Riziková je konzumace červeného a tučného masa, vhodnější je volit libové maso, drůbež nebo ryby, spotřebu omezit na minimum.

Chemicky upravovaná mouka
Většina lidí se domnívá, že problémem mouky je obsažený lepek. Ne vždy lepek souvisí s nadváhou a kilogramy navíc, protože je obsažený také v celozrnných výrobcích. Škodlivá je nadměrná spotřeba pekárenských výrobků, housek, sušenek nebo sladkostí. Dalším rizikovým faktorem je látka alloxan, která se objevuje při chemickém bělení mouky. Tato látka je rakovinotvorná, k tomu k rozvoji onkologických onemocnění přispívají též rafinované sacharidy z bílé mouky.
Chipsy a brambůrky
Další rizikovou potravinou jsou chipsy a brambůrky, solené i s příchutěmi. Jsou velmi oblíbené, ale obsahují příliš soli, k tomu obsahují konzervační látky a dochucovadla. Častá konzumace vede ke zvýšení hmotnosti i hladiny cholesterolu v krvi. Jídelníček obsahující příliš tuků pak vede k hypertenzi, kardiovaskulárním onemocněním i k rakovinnému bujení.
Sycené limonády a nápoje
Jsou lákavé, ale obsahují příliš cukrů, přidaných barviv a konzervačních látek. Jsou ryze uměle vyrobenými nápoji, které nepomohou s pitným režimem a k tomu uškodí. Sycené limonády a nápoje jsou plné chemikálií způsobujících zažívací obtíže a srdeční onemocnění a obsahují látky, které jsou považovány za silné karcinogeny.
Zdroj: https://www.healthline.com/health/cancer/cancer-causing-foods