Close Up Hand Putting Jam Bread

Oblíbený sendvič nemusí být vůbec zdravý. Nebezpečné kombinace jíme každý den

Se sýrem a rajčaty, tvarohem a ředkvičkou nebo možná avokádem a lososem. Sendviče jsou skvělým nápadem k snídani i večeři. Nikdy neomrzí, koneckonců můžeme volně naskládat různé ingredience, které dáme navrch. Odborníci na výživu však varují před určitými kombinacemi, vlastnosti některých složek se mohou navzájem ovlivňovat a vylučovat.

Rajčata s okurkou

Tyto informace nemusí být zrovna potěšující. Lidé často kombinují rajčata a okurky nejen v sendviči. Mezitím tato kombinace zeleniny pro nás není vůbec prospěšná. Rajčata jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C, který pozitivně ovlivňuje imunitu. Jedno velké rajče pokrývá denní potřebu vitamínu C.

Ten se nachází až v 60 procentech jejich obsahu. Čerstvé okurky obsahují zase askorbinázu, enzym, který ničí vitamín C. Sendviče s rajčaty a bílým sýrem vypadají jako vynikající lehké občerstvení. Bohužel tato kombinace nám může také ublížit. Rajčata obsahují kyseliny, které reagují s vápníkem přítomným v bílém sýru a mohou způsobit tvorbu mikrokrystalů.

Zdroj obrázku: Freepik

Oblíbený chléb s džemem

Křupavý chléb hojně namazaný džemem je oblíbenou snídaní mnoha dětí. Děti milují sladké. Jak se však ukazuje, tato kombinace může negativně ovlivnit jejich zdraví. Chléb a hlavně pšeničný a všechny druhy džemů, konzerv nebo marmelád obsahují jednoduché sacharidy, jinak známé jako jednoduché cukry. Monosacharidy prudce zvyšují hladinu cukru v krvi.

Jen několik desítek minut po jejich konzumaci můžeme cítit ospalost a mírnou únavu. Jednoduché sacharidy také nepřímo ovlivňují stav zubů a přispívají k tvorbě zubního kazu. Proto právě tato kombinace není vhodná ke konzumaci, hlavně pro děti. Zvolte alespoň zdravější verzi, a to tmavý celozrnný chléb.

Zdroj: https://www.lamansiondelasideas.com/en/fruits-and-vegetables/is-it-good-to-eat-cucumbers-and-tomatoes-together/