
Odborníci mají jasno. Pět důvodů, proč růžičková kapusta patří do jídelníčku
Růžičková kapusta je zelenina, která připomíná mini zelí. Může se pochlubit vysokým obsahem mnoha živin a poskytuje několik zdravotních výhod. Mnozí růžičkovou kapustu dříve znali jen z obrázků v časopise a její přípravě se zeširoka vyhýbali, poté co ale objevili její skvělou chuť a zázračné schopnosti, zpravidla se jí pak už nemohli nabažit. Budete taky patřit mezi ně?
1. Představuje velký zdroj živin
Růžičková kapusta je obzvláště bohatá na vitamin K, který je nezbytný pro srážení krve a zdraví kostí. Kromě toho obsahuje vitamin C, antioxidant, který podporuje vstřebávání železa a podílí se na opravě tkání a imunitní funkci. Vysoký obsah vlákniny zase napomáhá zdravému fungování střev. Kromě výše uvedených živin obsahuje růžičková kapusta malé množství vitaminu B6, draslíku, železa, hořčíku a fosforu.
2. Může snížit riziko vzniku rakoviny
Někteří odborníci poukazují na to, že vysoká hladina antioxidantů v růžičkové kapustě může pomoci chránit tělo před určitými druhy rakoviny. Studie z roku 2008 například zjistila, že růžičková kapusta brání vlivu karcinogenů nebo rakovinotvorných látek a zabraňuje oxidačnímu poškození buněk. K objasnění tohoto tvrzení je však ještě zapotřebí dalšího výzkumu.
3. Je bohatá na antioxidanty
Antioxidanty nalezené v růžičkové kapustě dokáží neutralizovat volné radikály – sloučeniny, které vznikají v důsledku oxidačního stresu. Za zmínku stojí kaempferol, antioxidant, jehož přínosy pro zdraví jsou v současné době intenzivně studovány. Studie přitom ukazují, že kaempferol může zpomalit růst rakovinných buněk, zmírnit zánět a zlepšit zdraví srdce.

4. Udržuje zdravou hladinu cukru v krvi
Kromě působivé řady živin a dlouhého seznamu zdravotních výhod může růžičková kapusta pomoci udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Četné studie spojily zvýšenou konzumaci brukvovité zeleniny, včetně růžičkové kapusty, se sníženým rizikem cukrovky. Dává to smysl, jelikož růžičková kapusta je bohatá na vlákninu, která pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

5. A snadno se vaří!
Růžičková kapusta je zdravým doplňkem každé stravy a snadno se hodí do různých příloh. Pro jednoduchou přípravu nejprve odřízněte vrcholky růžičkové kapusty. Přidejte trochu olivového oleje, sůl a pepř a poté smažte na pánvi do křupava. Přidat můžete růžičkovou kapustu do těstovin, míchaných vajec nebo mnoha jiných jídel. Záleží jen na vaší fantazii.
Zdroj: https://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-cabbage-benefits