Okolo čokolády koluje mnoho mýtů i polopravd. Dopřát bez výčitek si ji ale může každý

Hořká čokoláda je vyhledávanou pochoutkou mnoha mlsounů. Neobejdou se bez ní ovšem ani cukráři a cukrářky. Je nedílnou součástí sladkých, ale i některých slaných pokrmů. Víte, jakými mýty a pravdami je tato dobrota obestřena?

Pravdy o hořké čokoládě

Zde je výčet několika výroků o hořké čokoládě, které můžeme nazvat pravdivými:

  • Konzumace čokolády zahání smutek. Díky obsahu látky zvané tryptofan je tomu skutečně tak. Stimuluje produkci serotoninu v těle, a proto se budete cítit po mlsání čokoládové pochoutky dobře a vesele!
  • Hořká čokoláda je opravdu dobrým lékem na průjem. Doplní ztracené minerály a zpomalí střevní peristaltiku.
  • Hořká čokoláda má pozitivní vliv na kardiovaskulární aparát. Obsahuje totiž antioxidanty, které vaše cévy udrží v kondici.
Zdroj obrázku: Freepik

Mýty o hořké čokoládě

A nyní si řekněme, jaké mýty opanují hořkou čokoládu:

  • Po čokoládě se tloustne. – To není až tak úplně pravda. Pokud si dopřejete v rozumné míře tu hořkou, určitě se tak nestane. Je sice o něco málo kaloričtější než ta mléčná, avšak tělo spotřebuje na její trávení mnohem více energie. Obsah kakaa takové pochoutky by měl být minimálně 74 procent.
  • Čokoláda s bílým povlakem je zkažená. – Také tomu není tak, jak si myslíte. Bílý povlak se vytvoří pouze tehdy, když je pamlsek skladován při příliš vysoké teplotě a pak zchladne.
  • Čokoláda je příčinou zkažených zubů. – Když budete jíst tu hořkou s vysokým podílem kakaa, určitě budete mít chrup v pořádku. Hořká čokoláda naopak obsahuje fluor, který má pozitivní vliv na zuby.

Co je stále diskutabilní?

Myslíte si, že je možné vytvořit si závislost na čokoládě? Odborníci z USA na to mají jasný názor. Tvrdí, že k tomu opravdu může dojít, ale důkazy pro to stále žádné nemají. Zkrátka a dobře nevědí, co tuto závislost způsobuje. Jedno je však jasné, milovníků čokolády je na světě čím dál víc!

Zdroj: https://www.crystalchocolatier.com/chocolate-myths-or-facts