Salt Wooden Small Plate

Omezit sůl je nejlepším krokem ke zdraví. I během vaření se bez ní jde jednoduše obejít

Spotřeba soli je podle studií čím dál větší po celém světě. Solí si ochucujeme snad všechno jídlo, které si uvaříme. Mnozí z nás ještě jídlo ani neochutnají a automaticky berou slánku do ruky. Nadměrná konzumace soli ale může být velkým problémem. Můžete mít vyšší tlak, postihnou vás srdeční choroby, nebo dokonce obezita.

Zkuste triky, díky kterým sůl můžete vynechat

Když se řekne sůl, každý si představí bílý prášek, který se nasype do solničky. Kromě toho, že s ní dochucujeme jídlo při vaření, ji ale najdeme také v brambůrkách, krekrech nebo tyčinkách. Nevědomky tak do sebe cpeme sůl, která není zdravá, a v kombinaci se smaženými pochutinami našemu tělu ještě více ubližujeme. Slané brambůrky tak nahraďte zeleninou nebo ovocem, na kterých si u televize pochutnáte také a navíc zdravě.

Zdroj obrázku: Freepik

Jednoduchým tipem, jak snížit spotřebu soli, je vařit si sami doma. Mnoho z nás ale nemá čas denně vyvařovat a raději si zajdou do restaurace nebo si oběd nechají dovézt. Pokud si ale uděláte čas, navaříte jídlo na dva dny dopředu a víte, co za suroviny používáte, vaše spotřeba soli se může výrazně snížit. Můžete tak její používání kontrolovat.

Vyzkoušejte i jiné koření, možná nepoznáte, že pokrm není solený

Díky různým druhům koření budete moci sůl dokonce vynechat. I když patří mezi nejoblíbenější koření, využít můžete i jiné. Ideální jsou například bylinky – ty seženete sušené, ale můžete si vypěstovat také vlastní. Stačí k tomu jen kvalitní zemina, květináč a okenní parapet. Sůl skvěle nahradí tymián, bazalka a oregano.

Pozor si dávejte na odtučněné výrobky, které jsou oblíbené především u žen, které se snaží hubnout. Jestliže si koupíte nízkotučný jogurt, sledujte, kolik soli obsahuje. Může se totiž stát, že jeho množství bude o něco větší než v klasickém tučném jogurtu, kterému se chcete vyhnout.

Zdroj: https://www.cdc.gov/salt/reduce_sodium_tips.htm