Ořechy nesmí ve zdravém jídelníčku chybět. Ne vždy ale tělu skutečně prospějí

Ořechy jsou údajně nejcennější ze všech sušených plodů. Mají mnoho zdraví prospěšných účinků a vitaminy B a E, které obsahují, ovlivňují funkci mozku a stav pokožky. Při výběru ořechů je však třeba dbát zvýšené opatrnosti.

Škodlivé ořechy

Velké množství tuku, přestože má pozitivní vliv na fungování některých orgánů, způsobuje, že ořechy jsou obzvláště náchylné k žluknutí. Při nákupu ořechů se proto nedívejte pouze na hmotnost. Mohly být vystaveny působení světla, vzduchu nebo vlhkosti, což je činí náchylnějšími k nepříznivým změnám včetně žluknutí. Nevyplatí se také kupovat velká balení ořechů, zejména pokud je neplánujete rychle spotřebovat celá.

Základním hlediskem při nákupu ořechů by měla být kontrola podmínek, ve kterých byly doposud skladovány. Měly by být skladovány na chladném a suchém místě a mít pevný obal. Pozor na ořechy v poškozených obalech. Existuje pak vysoké riziko, že jsou kontaminovány aflatoxiny. Pokud po otevření ucítíte charakteristický zatuchlý zápach, můžete celé balení vyhodit do koše.

Zdroj obrázku: Freepik

Zpracované versus přírodní

Slazené ořechy také nejsou tou nejlepší volbou. Zpracované ořechy nebudou příliš užitečné pro zdraví. Například při výrobě karamelu často vznikají produkty pokročilé glykace, které jsou prooxidační, narušují metabolismus sacharidů a mají toxický vliv na tzv. cévní endotel, což je nežádoucí zejména u lidí s onemocněním ledvin.

Ořechy v křupavém těstíčku se nedoporučují zejména lidem trpícím hypertenzí závislou na sodíku, otoky a problémy s udržením normální tělesné hmotnosti. Nejlepší volbou jsou co nejméně zpracované ořechy, nejlépe koupené ve skořápce a vyloupané až doma. Tyto ořechy mají největší výživovou hodnotu a jsou pro naše tělo nejprospěšnější.

Zdroj: https://www.cbsnews.com/media/nuts-about-nuts-best-and-worst-kinds-for-health/