Ovoce je zdravé, ne však vždy. Ledvinám může dokonce uškodit
Ovoce je plné vitamínů, antioxidantů, minerálů a vlákniny. Vzhledem ke své vysoké nutriční hodnotě by mělo mít trvalé místo v našem menu. Ovlivňuje nás však i jednoduchým cukrem (fruktózou), proto je třeba udržovat umírněnost v jeho konzumaci. Při problémech s ledvinami musíte omezit ovoce bohaté na draslík a oxaláty.
Funkce ledvin
Ledviny jsou vedle jater jedním ze dvou nejdůležitějších filtrů v lidském těle. Vykonávají množství důležitých funkcí. Za prvé produkují moč. Spolu s ní se z těla odstraňují látky, které mohou mít toxický účinek nejen na ledviny, ale na celé tělo. Mluvíme o kyselině močové, močovině, metabolitech léčiv a dalších chemických sloučeninách. Spolu s močí se vylučují také ionty různých prvků, včetně dvou klíčových, a to sodíku a draslíku.
V případě onemocnění ledvin je třeba důsledně dodržovat stravovací doporučení stanovená ošetřujícím lékařem a nejlépe je konzultovat také s dietetikem. Je obtížné popsat je všechny, protože v ledvinách může vzniknout mnoho dysfunkcí. Mezi univerzálními se opakuje omezení příjmu bílkovin, jednoduchých cukrů, jakož i produktů bohatých na sodík, draslík a oxaláty. Proč? Při hledání odpovědí se dnes podívejme na složky, kterými ovoce oplývá, to znamená cukry, draslík a oxaláty.
Škodlivé cukry
Strava bohatá na cukry přispívá k rychlému růstu tělesného tuku. Má také negativní vliv na práci mnoha vnitřních orgánů. Není hlavně lhostejný k ledvinám. Stojí za to připomenout tuto skutečnost především tehdy, když naše ledviny začnou mít problémy. Vysoká hladina cukru v krvi zvyšuje její průtok glomeruly a časem je začíná poškozovat.
Proto, zejména při problémech v tomto orgánu, je třeba z menu vyloučit nejsladší ovoce. Mezi ním například banány, hrozny, granátová jablka, mango, melouny, fíky, švestky, třešně, meruňky a sušené ovoce, které bývá často uměle slazené. Podobně je to i se zeleninou. Problém může nastat u lidí, kteří mají sklon k ledvinovým kamenům. Tam může být škodlivý špenát, mangold a kiwi.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/foods-to-avoid-with-kidney-disease