Half Top View Basket With Fruits Mellow Sour Fruits Such As Grapes Apricots Plums Brown Desk

Ovoce je zdravé, ne však vždy. Ledvinám může dokonce uškodit

Ovoce je plné vitamínů, antioxidantů, minerálů a vlákniny. Vzhledem ke své vysoké nutriční hodnotě by mělo mít trvalé místo v našem menu. Ovlivňuje nás však i jednoduchým cukrem (fruktózou), proto je třeba udržovat umírněnost v jeho konzumaci. Při problémech s ledvinami musíte omezit ovoce bohaté na draslík a oxaláty.

Funkce ledvin

Ledviny jsou vedle jater jedním ze dvou nejdůležitějších filtrů v lidském těle. Vykonávají množství důležitých funkcí. Za prvé produkují moč. Spolu s ní se z těla odstraňují látky, které mohou mít toxický účinek nejen na ledviny, ale na celé tělo. Mluvíme o kyselině močové, močovině, metabolitech léčiv a dalších chemických sloučeninách. Spolu s močí se vylučují také ionty různých prvků, včetně dvou klíčových, a to sodíku a draslíku.

V případě onemocnění ledvin je třeba důsledně dodržovat stravovací doporučení stanovená ošetřujícím lékařem a nejlépe je konzultovat také s dietetikem. Je obtížné popsat je všechny, protože v ledvinách může vzniknout mnoho dysfunkcí. Mezi univerzálními se opakuje omezení příjmu bílkovin, jednoduchých cukrů, jakož i produktů bohatých na sodík, draslík a oxaláty. Proč? Při hledání odpovědí se dnes podívejme na složky, kterými ovoce oplývá, to znamená cukry, draslík a oxaláty.

Zdroj obrázku: Freepik

Škodlivé cukry

Strava bohatá na cukry přispívá k rychlému růstu tělesného tuku. Má také negativní vliv na práci mnoha vnitřních orgánů. Není hlavně lhostejný k ledvinám. Stojí za to připomenout tuto skutečnost především tehdy, když naše ledviny začnou mít problémy. Vysoká hladina cukru v krvi zvyšuje její průtok glomeruly a časem je začíná poškozovat.

Proto, zejména při problémech v tomto orgánu, je třeba z menu vyloučit nejsladší ovoce. Mezi ním například banány, hrozny, granátová jablka, mango, melouny, fíky, švestky, třešně, meruňky a sušené ovoce, které bývá často uměle slazené. Podobně je to i se zeleninou. Problém může nastat u lidí, kteří mají sklon k ledvinovým kamenům. Tam může být škodlivý špenát, mangold a kiwi.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/foods-to-avoid-with-kidney-disease