Ovocné stromy potřebují chránit. Křenový postřik odradí škůdce a předejde obvyklým chorobám

Vlastnosti křenu možná využíváte pouze v kuchyni, ale je to velká škoda. Lze ho přiřadit k přírodním antibiotikům, kdy si nezadá s česnekem nebo cibulí. Má antibakteriální vlastnosti, které oceníte nejen při nachlazení. Můžete ho dokonce použít například na hnojení ovocných stromů. Jak si ale takový postřik vyrobit a jak často ho aplikovat na stromy?

Zapomeňte na chemické přípravky

Jestliže nechcete používat chemická hnojiva, která jsou sice snadno k dostání, ale kromě živin pro rostliny mohou obsahovat také látky, které pro ně nejsou vhodné, můžete využít právě křenový postřik, který je velmi jednoduchý na výrobu. Křen nejenže ochrání ovocné stromy, ale také pomůže vyplašit komáry nebo klíšťata. Je to kvůli jeho intenzivnímu aroma.

Tento postřik bude skvěle fungovat například na třešně, švestky, broskvoně, meruňky i jabloně. Je to prostředek, který je nejen šetrný k životnímu prostředí, ale také ušetří vaši peněženku. Pomůže bojovat s hnilobou na stromech, také křenem můžete zabránit tomu, že se do jablek dostanou červi. A jak si takový postřik připravit?

Zdroj obrázku: Freepik

Můžete si vybrat z několika metod

V zahradnictví se používají hlavně křenové listy, ale můžete je kombinovat také s jinými částmi rostliny. Podle toho si pak vyberete metodu, kterou budete používat k postřiku. Můžete si vyrobit extrakt z křenu – připravte si 300 g čerstvých nebo sušených listů, zalijte je 10 litry vody a nechte 12 hodin stát. Tento postřik nemusíte ředit a hned ho použijte.

Nebo si můžete udělat křenový vývar. Listy rozmixujte s nakrájeným kořenem křenu. Zalijte vodou a vařte 30 minut. Jakmile bude vývar chladný, použijte ho. Ani tento roztok nemusíte ředit. Kdy ale postřik používat? Zkuste to v suchých dnech, kdy nebude foukat vítr. Nejlepší bude věnovat se postřiku od března do dubna, ještě předtím, než se budou rozvíjet poupata.

Zdroj: https://www.budget101.com/gardening-landscaping/5473-horseradish-to-stop-fungal-diseases/