
Pečený salát z červené řepy a kozího sýra si vaše chuťové pohárky zamilují
Nejen lahodná, ale také zdravá kombinace. Červená řepa je jedním z nejzdravějších druhů zeleniny, kterou vědci zařadili i na seznam superpotravin, jež lidskému zdraví nejvíce prospívají. Připravte si unikátní pečený salát z řepy a kozího sýra, který se v posledních letech těší vzrůstající oblibě a bez nadsázky slaví pravý kulinářský comeback.
Ingredience:
- 4 bulvy červené řepy,
- 200 g kozího sýru,
- 200 ml kokosového mléka,
- 1 hrst sušených brusinek,
- 1 hrnek malinové šťávy,
- 1 až 2 větvičky čerstvého tymiánu,
- 1 lžíce citronové šťávy,
- sušená rajčata podle chuti,
- sůl,
- mletý bílý pepř.
Návod na přípravu:
Řepu důkladně umyjte a oloupejte slupku. Nakrájejte ji na kostičky a vložte do zapékací misky. (Počítejte s tím, že řepa velmi intenzivně barví. Pokud tedy netoužíte po rudě nafialovělých prstech na rukou, možná budete chtít při přípravě použít rukavice.)

Kostičky červené řepy v misce postříkejte citronovou šťávou, dochuťte solí a bílým pepřem (můžete použít i černý, ale bílý je jemnější a nekazí kompozici ošklivými černými tečkami). Čerstvý tymián nasekejte najemno a asi třetinu z celkového množství přidejte do salátové mísy (zbytek tymiánu použijete na ozdobu hotových porcí salátu při podávání).
Troubu rozehřejte na 200 °C a vložte zapékací misku s řepou na asi 30 minut.
Do kastrůlku nasypejte sušené brusinky a zalijte je malinovým džusem a nechte stát 20 až 30 minut, aby se jejich chutě spojily a brusinky se natáhly vlhkostí a změkly. Když jsou měkké, postavte je na kamna a zahřejte je na mírném až středním ohni, aby se na povrchu vytvořila bohatá pěna. Pak odstavte z kamen.
Dopečenou červenou řepu vyjměte z trouby. Kozí sýr nakrájejte na menší kostky a vsypte ho do mísy k řepě. Zalijte vše kokosovým mlékem a dobře promíchejte.
Podávejte přelité brusinkovou pěnou a ozdobené nasekaným tymiánem a několika sušenými rajčaty.