Disease 4392163 1920

Po dlouhé nemoci vás na nohy nejlépe postavý vydatný, ale zdravý jídelníček

Nemoc, jako je chřipka, angína či jen větší nachlazení, dokáže skolit i dvoumetrového muže. Abyste se dostali po nemoci do kondice, je třeba pravidelně a zdravěji jíst. Tělo potřebuje doplnit důležité živiny, jako jsou minerály, vitamíny, ale i dostatek zdravých bílkovin. Takové bílkoviny můžeme najít v libovém mase, rybách a polotučných mléčných výrobcích. Jídla by měla být bohatá na hovězí vývary, kuřecí vývary, zeleninové polévky, ječmen, maso, luštěniny, zeleninu a ovoce. 

Nezapomínejte

Také nezapomínejte na čerstvé ovoce a zeleninu. Pokud nemáte rádi čerstvou zeleninu, poduste ji na pár minut v páře a zakápněte ji olivovým olejem. Obohaťte obědy o krupici, celozrnný chléb, těstoviny, ale klidně i rýžové nudle. Vyvarujte se hutných omáček, které neposkytují žádnou výživu. Také se vyvarujte smažených jídel a sladkostí. Měli byste hlídat i svůj pitný režim – vypijte nejlépe jeden a půl litru vody denně i více.

Zdroj obrázku: Freepik

Co si dopřát na snídani

Ovesnou kaši s jablky a skořicí. Nebo krupičnou kaši s minimem cukru a jablkem. Celozrnný plátek s máslem, tvarohem a medem. Bílou kávu nebo heřmánkový čaj.

Co na svačinku

Pro doplnění bílkovin a tuků bude vhodné si dopřát celozrnný sendvič s lososem, smetanovým sýrem, okurkou, paprikou a mátový čaj. Snažte se vyhnout majonéze, i když na ni máte velkou chuť. 

Co k obědu

Dopřejte si hodně vlákniny, ale i vitamínů a bílkovin. Například fazolová polévka, krůtí karbanátky v koprové omáčce, vařené brambory, salát z kysaného zelí. Polévku zvolte hovězí nebo kuřecí vývar se zeleninou a nudlemi. Libové maso si ponechte v polévce. Na zapití oběda si dejte vodu s vymačkaným citronem. 

Zdroj obrázku: Freepik

Pozdější svačinka

Pokud máte hlad, rozhodně nečekejte až do večeře. Zvláště pokud máte více pohybu. Dopřejte si například dýňový koláč či cuketový nákyp s ořechy a kořením. Doporučujeme používat protizánětlivou kurkumu. Na zapití si připravte zelený čaj s jasmínem.

Večeře

Zvolte celozrnné těstoviny se špenátem, smetanovým sýrem a žampiony. K tomu si dejte hlávkový salát s rajčaty a olivovým olejem. Pozor na kvalitu olivového oleje, abyste nekupovali rafinovaný olej, který není pro tělo přínosem. Na zapití si dopřejte vodu s čerstvou limetkovou šťávou.

Zdroj: https://www.active.com/nutrition/articles/what-to-eat-for-a-faster-recovery