Closeup Wooden Board Two Loaves Bread With Piece

Po ochutnání domácího chleba už jiný nebudete chtít. Křupavou kůrku a vypečenou chuť nic nenahradí

Pečení vlastního chleba může být skvělým zážitkem, ale také může skončit průšvihem. Jak se naučit péct výborný chléb a čeho se při jeho pečení vyvarovat? Vlastní chléb vám bude chutnat rozhodně více než ten kupovaný, i když bude také domácí. Jestli s pečením budete teprve začínat, budou se vám hodit následující rady.

Chléb s křupavou kůrkou je největší odměna za práci

Chléb patří mezi základní potraviny, bez kterých si neumíme představit život. Na chléb si můžete namazat pomazánky, máslo, děti ho milují se sýrem nebo šunkou, udělat si z něj můžete také topinku. Je to potravina, která má v našich kuchyních své místo. Bohužel stejně jako ostatní potraviny také pečivo zdražuje a za kvalitní chléb můžete dát hodně peněz. Máte ale možnost si ho upéct doma.

Jak ale udělat ten nejlepší chléb? Receptů najdete opravdu mnoho, proto asi budete nějakou dobu zkoušet, než najdete takový, který se vám nejen povede, ale také vám bude chutnat. Z čeho se vlastně chléb vyrábí? Na pultech najdete chleby žitné, pšeničné nebo i jiné. Základem tak bude mouka, voda, sůl a také kvásek, který si také můžete udělat doma.

Zdroj obrázku: Freepik

Patří chléb mezi zdravé potraviny?

Mnozí pochybují o tom, že je chléb našemu tělu prospěšný. Pokud ale zvolíte takový, který není z klasické bílé mouky, rozhodně chybu neuděláte. Můžete si ho namazat ke snídani nebo svačině. Pšeničná mouka obsahuje pouze prázdné kalorie a není zcela zdravá. Proto se ji snažte nahradit jinými druhy mouk, například žitnou nebo špaldovou. Možností máte opravdu hodně. Oblíbený je také kváskový chléb, který povzbudí hlavně vaše střeva.

Chléb je bohatý na vlákninu, obsahuje také protein, který lidské tělo snadno vstřebá. To, jak bude chutnat, bude záležet na vaší šikovnosti. Doba pečení a teplota bude záviset na tom, pro jaký chléb se rozhodnete. Kváskový chléb se peče 45 minut v troubě vyhřáté na 220 stupňů. Jestli toužíte po křupavé kůrce, dejte do trouby misku s vodou.

Zdroj: https://www.breaddujour.co.uk/order-bread/blog/how-to-become-a-master-baker/