
Po padesátce se tělo mění, díky správnému jídelníčku ale bude stále v nejlepší kondici
V mládí často nepřemýšlíme nad tím, jak škodlivé jsou některé potraviny pro naše tělo. Postupem času ale zjistíme, že naše tělo určité výrobky nepřijímá dobře. Zhoršují se regenerační schopnosti a také schopnost odstraňovat z organismu toxiny a usazeniny. Podívejme se, jaké potraviny byste měli vyřadit ze svého jídelníčku po padesátce.
Rychlé občerstvení a nezdravé jídlo nejsou dobré pro nikoho
Brambůrky, hamburgery, hranolky nebo párky v rohlíku se nedoporučují lidem v žádném věku, ale po padesátce byste je měli vyřadit z jídelníčku úplně. Nezdravé jídlo obsahuje mnoho chemických sloučenin, které mají zlepšit jeho chuť, ale zároveň nejsou dobré pro naše tělo. Rychlé občerstvení a nezdravé potraviny také obsahují velké množství soli, což je další důvod pro jejich vyloučení z jídelníčku.
S tím souvisí také omezení konzumace soli. Kvůli tomu, že ji přidáváme nejen do domácích pokrmů, ale nachází se také ve sladkostech, pečivu, sýrech, uzeninách a mnoha dalších výrobcích, většina z nás překračuje bezpečnou denní hodnotu, což je 5 gramů denně. Lidé nad 50 let by si na to měli dávat pozor, protože nadbytek soli může vést k vysokému krevnímu tlaku, srdečním onemocněním, mozkové mrtvici nebo poškození ledvin.

Cukr a červené maso byste měli také omezit
Nadměrná konzumace cukru není přínosná pro nikoho bez ohledu na věk. S přibývajícím věkem se ovšem zpomaluje metabolismus, takže větší konzumace cukru může vést k nadváze a obezitě. Ve vysokých dávkách navíc zatěžuje slinivku a zvyšuje riziko inzulinové rezistence a cukrovky 2. typu, což platí pro každý věk, ale pro jedince nad 50 let je riziko mnohem vyšší.
Červené maso má zajisté mnoho přínosů pro organismus, ale v kombinaci s pomalým metabolismem se jedná o produkt, který hodně zatěžuje trávicí trakt a jeho trávení trvá velmi dlouho. Podle odborníků se může zvýšit riziko rakoviny. Omezit byste měli také vejce, slaninu, slunečnicová semínka a olej nebo margarín, abyste se nepředávkovali omega-6 mastnými kyselinami, které mohou zvýšit riziko zánětů a vzniku rakoviny.
Zdroj: https://www.eatingwell.com/article/292213/10-eating-changes-you-should-make-when-you-turn-50/