Polévky jsou ideálním zimním jídlem, mají skrytý potenciál pro lidské zdraví
Babičky říkávaly, že polévka je grunt. A v zimě to platí dvojnásob, polévky jsou mimořádně chutné, rychle hotové a vydrží v lednici několik dní. V Česku se tradičně podává k obědu jako předkrm, ale v různých zemích se polévka servíruje také k snídani nebo večeři. Obzvláště v zimě jsou polévky vhodné pro zahřátí a poskytují tolik potřebné živiny a vitamíny. Zimní období přeje hustým a vydatným polévkám, nejen zeleninovým. Sáhnout po nich lze i při dietě, oproti jiným jídlům mají nižší obsah kalorií a hodí se i pro starší a oslabené, protože jsou snáze stravitelné. Jaké další výhody přinášejí?
Polévky jsou ideální jídlo pro všechny
Historie polévek sahá daleko do minulosti, první polévky začali naši předci připravovat při vynálezu keramiky. V moderních dějinách byla polévka „hubeným“ jídlem chudých a v zámožných rodinách patřila polévka k prvnímu ze dvou hlavních jídel. Dnes bývá podávána samostatně jako hlavní chod k obědu i večeři. Polévky jsou totiž výživné, zeleninové krémy poskytují velké množství zdraví prospěšných živin. Vývary naopak regulují trávení a pomáhají dodat energii. Obojí je v zimě potřebné.
Polévky prohřejí organismus
Prokřehlé tělo po příchodu z mrazivého počasí venku? Polévka je jistotou, jak zahřát organismus a nevystavit tělo nachlazení a infekcím. Horké zeleninové krémy je vhodné doplnit o česnek, cibuli a kurkumu, aby došlo k posílení obranyschopnosti a snížení vzniku respiračních a virových onemocnění.
Po polévce se netloustne
Zeleninové krémy a lehké polévky jsou snadno stravitelné a obsahují málo kalorií. Jinak je tomu u krémových polévek se smetanou nebo s jíškou. Kalorické mohou být také přísady, jako jsou těstoviny nebo rýže. Obecně zeleninové polévky obsahují velkou dávku vlákniny, která zasytí a působí na regulaci trávicího systému. Při dietě jsou vhodné také vývary bez přidání nudlí, pouze s vařenou zeleninou, protože zrychlují metabolismus a tělu přinášejí potřebné živiny, vitamíny A, D, E a K, minerály, jako jsou železo, hořčík, fosfor a vápník, antioxidanty beta-karoten a lykopen, mimo jiné také kolagen.