Kiwi 1432088 1920

Populární čínské ovoce je třeba konzumovat před snídaní, jenom tak má nejlepší účinky

Kiwi je skvělé ovoce, které považujeme za zdravé. Abychom však maximalizovali veškerý jeho potenciál – to znamená, abychom z něj získali maximum, musíme vědět, jak jej konzumovat. Rozhodně není dobré jíst kiwi (či jakékoli jiné ovoce) těsně před spaním. Toto ovoce je bohaté zejména na vitamín C, ale tím výčet rozhodně nekončí. Kiwi je skutečným pokladem, ukrývajícím spoustu vitamínů a mikroelementů. Jak jíst toto ovoce, abyste plně využili jeho vlastností?

Zdravotní účinky

Pravidelná konzumace tohoto ovoce může ovlivnit vaše zdraví. Jakkoli je kiwi nenápadným ovocem, může pomoci snížit krevní tlak, usnadňuje hubnutí a má také pozitivní vliv na imunitu člověka. Díky svému obsahu prospívá celkovému zdraví člověka, a to i po jeho psychické stránce. Díky vysokému obsahu vlákniny také podpoří fungování trávicího systému a pomůže snížit hladinu špatného cholesterolu. Vysoký obsah antioxidantů inhibuje proces stárnutí a snižuje riziko mnoha nemocí.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Obsah důležitých látek

Kvůli nízkému glykemickému indexu lze ovoce nalézt ve stravě diabetiků a lidí držících dietu. Kiwi obsahuje spoustu prospěšných látek. Z nich jmenujme tyto:

  • Vláknina – napomáhá správnému trávení a zabraňuje náhlým výkyvům cukru v krvi, který vzniká rychlým trávením potravin.
  • Antioxidanty – mohou odstraňovat relativně škodlivé toxiny z lidského organismu a tím předcházet řadě chronických onemocnění.
  • Vitamín C – podporuje imunitu. 
  • Vitamín E – má pozitivní vliv na vzhled a zdraví pokožky.
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jak si kiwi naservírovat?

Jako každé ovoce je dobré, když je konzumujeme čerstvé – tedy nikoli vařené nebo pečené, jak nám napovídají mnohé recepty na internetu. Vědci navrhují, abychom kiwi konzumovali nejlépe ještě před snídaní se sklenicí vody. Avšak pozor, toto ovoce byste neměli kombinovat s mléčnými výrobky, protože jeho enzymy štěpí bílkoviny obsažené v mléčných výrobcích.