Prášek do pečiva se hodí mít stále po ruce. Pečení není jeho jediná silná stránka
Prášek do pečiva je surovina, které se hodí hlavně při pečení různých dezertů nebo cukroví. Využijete ho také jako prostředek například na vyprání ponožek, obsahuje látky, které mají bělicí vlastnosti, a hodit se tak bude i na bělení ubrusů nebo záclon, které jsou zašedlé. Jak jinak ještě můžete využít prášek do pečiva, který stojí jen pár korun?
Silně znečištěné ponožky budou zase jako nové
Pokud máte doma ponožky, které nejsou děravé, zato velmi špinavé, může prášek do pečiva pomoci. Oblíbený „prdopeč“ smíchejte s pastou a jedním litrem vody. Promíchejte, do směsi namočte ponožky nejlépe na celou noc a poté vyperte jako obvykle. S práškem můžete také jednoduše vyčistit zašedlé spáry nejen v koupelně, ale také v kuchyni.
Stačí ho smíchat s trochou vody a vytvořit kaši, která se bude dobře nanášet. Pomocí houbičky nebo zubního kartáčku pak pomalu vyčistěte spáry a nechte 20–30 minut působit. Opláchněte vlažnou vodou a nakonec obklady ještě otřete vlhkým hadříkem. Spáry budou vypadat jako nové.
Prášek do pečiva si poradí s ucpaným odpadem
Protože prášek do pečiva obsahuje bělicí látky, můžete ho použít nejen na bělení ponožek, ale také ubrusů nebo záclon. Můžete je vložit do velkého lavoru nebo do vany, přidejte balíček prášku nebo i více, podle toho, kolik budete mít vody. Nechte 30 minut namočené a poté záclony vyperte jako obvykle.
Pokud máte doma problémy s ucpaným odpadem, jako první pomoc může posloužit také prášek do pečiva. Zbavíte se díky němu také plísní. Stačí smíchat prášek s horkou vodou, nalít do rozprašovače a poté už používat podle potřeby. Zbavíte se zápachu nejen v chladničce, ale také na jiných místech, třeba v odpadkovém koši. Na čištění pračky nemusíte používat jen ocet, ale hodit se bude i prášek do pečiva. Můžete ho v mnoha případech nahradit také jedlou sodou.
Zdroj: https://www.masterclass.com/articles/baking-powder-vs-baking-soda-whats-the-difference