
Pravé francouzské brambory podle receptu šéfkuchaře. Jednoduché a neodolatelné
Mohlo by se zdát, že takové obyčejné jídlo, jakým jsou francouzské brambory, bude stát zcela stranou pozornosti renomovaných šéfkuchařů, opak je však pravdou. Dnes vám přinášíme recept právě od jednoho z kuchařských mistrů, který má zapečené brambory rovněž ve velké oblibě a vůbec je nepovažuje za obyčejný pokrm.
Potřebné suroviny
Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat následující suroviny:
- uzené maso (například žebra, křížové kosti, kýta, krkovice) pokrájené na kostičky – 250 g,
- brambory uvařené ve slupce – 1 kg,
- vejce na zapečení – 3 ks,
- vejce natvrdo, pokrájená na plátky – 5 ks,
- větší cibule – 2 ks,
- 31% smetana – 400 ml,
- sádlo – 2 polévkové lžíce,
- strouhanka na vysypání pekáčku,
- pepř,
- sůl.

Postup přípravy
Nejprve si připravte vhodný pekáček, do kterého budete pokrm vrstvit, vymažte ho sádlem a poté vysypejte připravenou strouhankou. Brambory uvařené ve slupce oloupejte a pokrájejte je pomocí ostrého nože na středně silné plátky. V pánvi rozehřejte lžíci sádla a na ní opečte cibuli nakrájenou na půlměsíčky, dokud nezesklovatí.
Nyní začíná vrstvení. Na dno pekáčku naskládejte plátky brambor a dochuťte solí a pepřem, na ně nasypejte kostičky uzeného masa, plátky vařených vajec a také právě připravenou cibuli. Vrstvy střídejte podle výšky pekáčku a množství zdrojů, přičemž horní vrstvu by vždy měly tvořit opět brambory.
Troubu předehřejte na 160 °C a francouzské brambory dejte péct. Mezitím v misce rozšlehejte vejce se solí, pepřem a smetanou, po 10 minutách pečení pekáček vyndejte z trouby, brambory připravenou směsí polijte a pečte dalších přibližně 35 minut.

Pokud neradi používáte při vaření sádlo, můžete jej v tomto receptu samozřejmě nahradit pravým máslem. Hotový pokrm servírujte tak, že brambory rozdělíte přímo v pekáčku na porce, každou opatrně podeberte a přesuňte na horký talíř. Pokrm můžete dozdobit najemno sekanými bylinkami podle vlastní chuti a podávat například se zeleninovým salátem nebo sterilovanou okurkou.