Pravidelná detoxikace udržuje organismus v rovnováze. Přirozeně ji podpoří některé potraviny
Játra představují velmi důležitý tělesný orgán, který se stará o filtraci a odvádění toxinů z těla. Jedná se o největší orgán, který v těle máme, a jelikož se neustále potýká se škodlivinami, není divu, že se v něm mají tendenci usazovat. Také proto bychom měli svá játra pravidelně detoxikovat, abychom zajistili jejich dlouholetou bezproblémovou funkčnost.
Některé potraviny pomohou játra detoxikovat
K detoxikaci jater není potřeba využívat speciálních prostředků, postačí relativně obyčejné potraviny. Zde jsou ty nejúčinnější.
Artyčoky
Artyčok je zelenina bohatá na živiny, především na antioxidanty, flavonoidy a také vitamín C. Kombinace uvedených složek činí z artyčoku jednu z nejlepších detoxikačních potravin, která zároveň pomáhá játra regenerovat a současně přispívá ke správné funkci střev. Podává se ve formě šťávy, ideálně dvakrát denně půl hodiny před jídlem. Šťáva se ředí s vodou v poměru 1 : 1. Vzhledem k vysokému obsahu účinných látek je však potřeba dbát na správné dávkování šťávy – doporučená denní dávka by neměla překročit 50 ml, jinak může způsobit alergickou reakci.
Směs skořice, kurkumy a citronu
Každá ze složek této směsi působí detoxikačně sama o sobě, v kombinaci ovšem poskytují neuvěřitelně silný prostředek, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a podporuje imunitu organismu. Směs se připravuje svařením kurkumy se skořicí a po vychlazení se přidává šťáva z citronu.
Smil
Tato bylinka se používá jako koření i léčivý prostředek, oblíbená je pro své protizánětlivé a močopudné schopnosti a také pro velký obsah prospěšných látek. Užívá se ve formě odvaru, který se pije vychlazený každý druhý den. Kúra nesmí být delší než tři týdny.
Červená řepa
Pro detoxikaci se užívá šťáva z červené řepy smíchaná s citronovou šťávou. Obsahuje řadu vitamínů, minerálů, antioxidantů a také vlákniny, kromě detoxikace jater je prospěšná také pro ledviny a snižuje projevy revmatu nebo dny. Užívá se denně, maximálně však jeden týden.
Ostropestřec a heřmánek
Tyto bylinky se užívají ve formě samostatného odvaru – u ostropestřce se jedná o odvar ze semen, u heřmánku ze sušených květů nebo plodů. Výhodou těchto rostlin je možnost dlouhodobého užívání bez negativních následků.
Zdroj: https://www.kimshealth.org/trivandrum/blog/best-foods-cleanse-your-liver/