
Podzimní řez posílí angreštové keře před zimou
Věděli jste, že jednoduchým způsobem můžete ovlivnit lepší plodnost angreštových keřů vysazených v zahradě? Celý trik spočívá v jejich každoročním prořezávání. Přečtěte si, proč byste tento krok neměli přeskočit. Jak to udělat správně, abyste si na jaře vychutnali osvěžující a sladkokyselou chuť bohatého ovoce?
Jak správně prořezávat angrešt?
Podzimní prořezávání angreštových keřů je chrání před zimou a také ovlivňuje jarní plodnost těchto keřů. Majitelům angreštu se doporučuje provádět prořezávání keřů. Pro prořezávání angreštu je nejlepší použít ostrý zahradní nůž. Pouze takové vybavení nezanechá zubaté rány, kterými se keř ničí a zhoršuje se jeho stav.
Proč prořezávat angrešt na podzim?
Není žádným tajemstvím, že podzimní řezání keřů je zaměřeno na lepší přípravu na přežití nadcházející zimy. I když obvykle na jaře prořezáváme angrešt, nestojí za to tento krok vynechat ani na podzim. V tomto ročním období provádíme tvarovací řez. Spočívá v odstranění starých nebo poškozených výhonků, které v kombinaci s padajícím listím a obdobím dešťů mohou sloužit jako živná půda pro bakterie a houby.

Nezbytná léčba na podzim. Bez ní nebude angrešt v příštím roce plodit
Odstraněním zbytečných větví vyloučíme potřebu vyživovat příliš mnoho výhonků a snížíme frekvenci aplikace minerálních hnojiv. Takto připravený keř má větší sílu, aby přežil obtížné povětrnostní podmínky. Tímto způsobem mu také poskytujeme hojnější plodnice v jarní sezóně. Správně provedené ošetření jednoznačně zlepšuje mikrocirkulaci vzduchu a poskytuje rostlině neomezený a volný přístup k přirozenému světlu.
Nejdůležitější krok
Jedním z nejdůležitějších kroků v každoroční péči o angrešt je takzvaný omlazující řez. To je zvláště důležité, pokud v naší zahradě rostou starší sazenice angreštu. Ošetření je zvláště důležité, pokud jsme dosud nestrávili příliš mnoho času péčí o rostlinu. Omlazující řezání se nejlépe provádí brzy na jaře, ale také v podzimním období tato péče rostlině pomůže.
Zdroj: https://www.rhs.org.uk/fruit/gooseberries/gooseberry-pruning-and-training