Překvapte návštěvu něčím netradičním. Kuřecí salát s jahodami a hořčicovým dresingem si získá obdiv
Salát s kuřecím masem je klasika, která je vždycky chutná, a přitom dává velký prostor pro kulinářské fantazie. Použít lze velkou spoustu nejrůznějších kombinací s několika druhy salátu, ovoce, zeleniny i dresingů. My vám dnes představíme jednu z variant s rukolou, jahodami a speciálním dresingem z francouzské hořčice.
Varianta s kuřecím masem
Na salát:
- 1 kuřecí prsíčko,
- 1 balíček rukoly,
- 20 g jahod.
Na dresing:
- 1 lžíce francouzské hořčice,
- šťáva z 1/2 citronu,
- 3 lžíce olivového oleje,
- špetka soli,
- čerstvě mletý černý pepř dle chuti,
- 1 lžíce medu.
Nejprve připravte dresing. Do misky vložte lžíci francouzské hořčice, přidejte šťávu z jedné poloviny citrónu, asi tři lžíce olivového oleje, podle chuti osolte a opepřete a doslaďte jednou polévkovou lžící medu. Všechny ingredience v misce vzájemně důkladně promíchejte a vložte do lednice vychladit.
Kuřecí prsíčka nakrájejte na proužky, osolte je a opepřete, osmažte je na pánvi s trochou oleje dozlatova (alternativně je můžete v celku povařit na páře a až poté je nakrájet na proužky).
Umyjte jahody, zbavte je stopek a osušte. Pak je pokrájejte na čtvrtky. Do talíře vložte rukolu, kterou v případě potřeby můžete natrhat na menší kousky. Na zelené lístky salátu rovnoměrně rozmístěte připravená kuřecí prsíčka a poházejte je čtvrtkami jahod. Přelijte prsíčka vychlazeným medovo-hořčičným dresingem a salát ihned podávejte.
Varianta se sýrem
- 1 balíček rukoly,
- 250 g jahod,
- balkánský sýr nebo feta dle chuti,
- 1 jarní cibulka,
- 2 lžíce olivového oleje,
- 2 lžíce balzamikového octa,
- 1 lžíce medu,
- sůl a pepř dle chuti.
Připravte zálivku tak, že smícháte olej s balzamikovým octem, osladíte medem a podle chuti přisolíte a opepřete. Zamíchejte a nechte vychladit.
Jarní cibulku nasekejte na jemné kroužky. Jahody umyjte, osušte, zbavte stopek a nakrájejte na čtvrtky. V talíři smíchejte rukolu s jahodovými čtvrtkami, přelijte dresingem a posypejte rozdrobeným balkánským sýrem.
Zdroj: https://www.foodandwine.com/salads/salads-chicken