Přesolený oběd nemusí skončit v koši. S jednoduchými triky lze jídlo zachránit
Přesolení určitého pokrmu se jistě „povedlo“ každému z nás. Ať už je na vině stres, či nedbalost, nevěste nad přesoleným pokrmem hlavu. Ve skutečnosti to, co dělá jídlo v restauraci tak chutným, je slanost, kterou domácí kuchař obvykle nepřidá. Dobrá zpráva je, že existuje mnoho způsobů, jak zachránit přesolené jídlo. Nepanikařte a večeři nevyhazujte! Podívejte se na způsoby, jak napravit přesolené jídlo!
Zřeďte jej
Tento trik funguje skvěle, pokud děláte polévku, dušené maso nebo omáčku. Přidejte jakýkoli druh nesolené kapaliny, jako je studená voda, nesolený vývar či víno, a nechte několik minut vařit. Začněte s přidáním malého množství tekutiny najednou, protože nechcete přijít o slanost úplně. Ředění slané polévky je s tímto trikem snadné.
Nastavit
Pokud máte ingredience a čas, stačí vytvořit další dávku. Smícháním obou dávek získáte chuťově vyvážený výsledek. Jakmile je směs smíchána, znovu ji dochuťte solí.
Škrob
Ušetřete jídlo přidáním škrobu, který pomůže absorbovat sůl. Přísady jako nevařená rýže, quinoa, ječmen, těstoviny nebo kuskus se nasáknou přebytečnou solí, navíc jsou také docela chutné.
Brambory
Pokud děláte polévku či dušené maso, vhoďte několik kousků syrových, oloupaných brambor a vylovte je, až bude jídlo hotové. Syrové brambory nasáknou přebytečnou sůl, takže přesolené hlavní jídlo bude opět jedlé.
Kyselost
Pokud vaše jídlo chutná jako voda z oceánu, přidání kyselé přísady pomůže tuto chuť snížit. Představte si ocet, citronovou šťávu nebo hořčici. Nezapomeňte přidat jen trochu najednou, protože nechcete, aby vaše jídlo bylo příliš kyselé a slané.
Voda
Pokud jste přesolili například steak, vepřové maso, žebra nebo kuře, opláchněte maso pod studenou vodou. To funguje také pro přesolenou dušenou zeleninu nebo maso, které bylo naloženo ve slané kapalině.
Sladkost
Trocha cukru, hnědého cukru nebo medu může někdy stačit. Sladkost pomůže zředit přesolenou chuť.
Krémová složka
Mléko, smetana, zakysaná smetana, kokosové mléko, mandlové mléko a obyčejný jogurt jsou krémové a na chuť bohaté složky, které pomohou vyvážit přesolenou chuť.
Zdroj: https://www.masterclass.com/articles/wolfgang-pucks-tips-to-fix-oversalted-dishes