
Při koupi masa je důležitá čerstvost. Při výběru se zaměřte na známky kvality
Maso je nejvhodnější kupovat přímo od řezníka. Zde můžete zkontrolovat pohledem i čichem jeho čerstvost. Kromě jiného bývá i mnohem chutnější než to vakuově balené ze supermarketu. Když ale není zbytí, je nutné přistoupit i ke koupi takového. Na co se zaměřit?
Než si odnesete vakuově balené maso domů
Ještě před samotnou koupí masa se zaměřte na tyto faktory:
- Vakuové balení by nemělo být nijak poškozené. Přítomnost vzduchu může totiž maso nenávratně poškodit na kvalitě. Rychle tak podléhá zkáze. Vakuové balení kromě jiného zachovává chuť, šťavnatost a aroma příslušného masa.
- Také nezapomeňte na štítek s trvanlivostí, který musí být viditelný na obalu masa. Raději si ověřte, zda je produkt skutečně čerstvý, než si ho zakoupíte.
Jak postupovat při nákupu u řezníka?
Nyní již víte, čeho si primárně všímat u vakuově baleného masa v supermarketu. Jak si ale počínat přímo u řezníka?
- Všímejte si odstínu konkrétního masa. Pokud vám přijde nezvykle zbarvené, určitě jej nekupujte. Mohlo by být zkažené.
- Zaměřte se na čerstvost masa. To starší bude mít spíš nasládlé aroma. Určitě se pak vyhněte takovému, které bude nevábně páchnout. Zřejmě bude zkažené. Klidně řezníka požádejte, aby vám dal přičichnout k tomu kusu, který si kupujete.

Jak maso správně skladovat?
Až si zakoupíte v supermarketu anebo u řezníka vytoužený kus masa, je potřeba ho adekvátně uskladnit. Nejlepší variantou samozřejmě je, když maso spotřebujete ještě ten den, kdy ho kupujete. Pokud to nestíháte, je lepší produkt ještě začerstva hluboce zamrazit. Vepřové maso vám vydrží v mrazničce čerstvé a chutné asi 4 měsíce, to kuřecí také 4 měsíce a hovězí s jehněčím půl roku. V lednici se pak maso kazí rychle. Proto drůbež spotřebujte v chlazeném stavu nejdéle do dvou dnů, mleté maso taktéž a ostatní druhy maximálně do 4 dnů.
Zdroj: https://www.supermarketperimeter.com/articles/4760-meat-and-poultry-packaging-is-evolving