Raw Green Leek Supermarket

Při vaření pórku dělá mnoho lidí obrovskou chybu. Zelené listy nepatří do koše, ale na talíř

Jen těžko bychom hledali tak nutričně bohatou zeleninu, jako je pórek. Už jen z toho důvodu by se měl na jídelníčku objevovat co nejčastěji. Přestože obvykle používáme pouze bílou část pórku, vyplatí se zužitkovat i jeho zelené listy, které jsou rovněž velmi zdravé. Na co je kromě vývaru můžeme použít a jaké přínosy pro naše zdraví mají?

S čím nám pórek pomůže?

Pórek je poměrně levná potravina. Obsahuje vitamíny C, A, E a K a vitamíny skupiny B a je zdrojem cenných minerálů, jako je železo, hořčík, vápník, draslík, fosfor, sodík a zinek. Jeho léčivou sílu znali lidé už ve starověku. Naše prababičky ho používaly k léčbě obtížně se hojících ran a jako prostředek při revmatických bolestech.

Konzumace pórku se dnes doporučuje lidem trpícím chudokrevností, jelikož obsahuje víc železa než například červená řepa. Sáhnout bychom po něm měli i při infekcích horních cest dýchacích, jelikož inhibuje růst bakterií a zvyšuje sekreci hlenu. Zelené listy můžeme přidat do polévek a omáček, kde zvýrazní chuť, ale dají se jíst i syrové.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak pórek zpracovat?

Listy nakrájené na malé kostičky zakápnuté citronovou šťávou budou skvělým základem pro salát, a to pro slanou i sladkou variantu. Nechte ho pouze dvě až tři hodiny odstát a poté sceďte přebytečnou tekutinu. Na sladkou verzi salátu smíchejte připravený základ se lžičkou přírodního medu, přidejte hrst předem namočených rozinek a podávejte například s bramborovou kaší a dušenou rybou.

Výrazná chuť pórku se hodí k jemnějším pokrmům. K zeleným lístkům nakrájeným na malé kostičky můžeme přidat jablko a mrkev, špetku pepře a trochu soli, případně také citronovou šťávu nebo lžíci bílého jogurtu. Směs se hodí k dušenému masu a kaším. Pórek se dá také zapékat, například na bramborách nebo pizze. Je ale potřeba ho pokrájet dostatečně najemno. Přidávat ho můžeme i k pečenému masu nebo zelenině.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/leek-benefits