Disease 4392164 1920 (1)

Přichází doba alergií. Ulevit pomohou běžné bylinky nebo prospěšné potraviny

Alergie je někdy označována za civilizační chorobu. Celkově je alergie totiž ve společnosti velice rozšířená a je těžké se jí jednoduše zbavit. Ať už začnete kýchat v květnu a v květnu taky skončíte, nebo vaše problémy přetrvávají od začátku jara do podzimu, trpíte stejně. Léčená rýma trvá sedm dní, neléčená týden, říká známé a oblíbené přísloví. Co když ale trvá celý rok? 

I běžná nemoc by se měla léčit

Léto je pro alergiky opravdu těžké období, přitom nejtěžší pro ně může být přelom června a července, kdy se toho ve vzduchu víří opravdová spousta. Zničehonic natečou oči, člověk začne kýchat, slzet a má pocit, že se dusí. Znáte některé z těchto příznaků a taky s nimi bojujete? Alergie, ačkoliv se vyskytuje u velké části populace, by měla být vždy léčena. Bez ohledu na to, zda trvá dva měsíce (pyl) nebo celý rok (vlasy, prach, roztoči), lze tento stav bezpečně považovat za patologický.

Uvařte si kopřivový čaj!

Kdo má alergii, dobře to zná – aby to přestalo, udělá téměř cokoliv. Kopřiva přitom pomáhá! Čaj z kopřiv zlepšuje činnost nadledvin, které jsou s alergiemi spojené. Kopřivový nálev tělo pročistí a je vhodné ho požívat 2–4 týdny předtím, že začne alergická sezóna. Pokud navíc obohatíme stravu o zelenou listovou zeleninu, může to být jen lepší. Co se týče tekutin, tak významně pomáhá dostatečná hydratace těla, která představuje zhruba 2,5 litru denně. Nejvhodnější je pít čistou vodu, popřípadě ochucenou o citron či mátu.

Které potraviny pomohou?

Boj proti alergii nás také donutí vyloučit ze stravy ty potraviny, které to mohou ještě zhoršit. Proto bychom měli být opatrní při konzumaci velkého množství citrusů, ořechů, čokolády nebo pšenice. Přitom popíjení alkoholu nebo nápojů obsahujících kofein situaci rozhodně nepomáhá a měli byste se jim vyhnout obloukem. Doplňkem antialergické stravy může být také lžíce lněného oleje denně, který významně snižuje ucpání nosu a očí, a také ginkgo, které působí jako antioxidant.