Příprava čaje je rituál, který nejde ošálit. Jedině pak vynikne jeho chuť i příjemné aroma

Osvěžuje, zvyšuje koncentraci a reguluje hladinu cholesterolu v krvi, to jsou jen některé z mnoha vlastností čaje. Pokud rádi začínáte svůj den čajem podávaným v oblíbeném šálku, držte se následujících rad, abyste si jej mohli vychutnat co nejvíce.

Na teplotě záleží

Chuť a aroma hotového čaje závisí nejen na kvalitě a původu listů, ale také na teplotě vody. Čaj by se neměl zalévat vroucí vodou, to bývá jedna z nejčastějších chyb. Optimální teplota vody závisí na typu listů. Například černý čaj by se měl zalévat vodou, která má 95 stupňů, zelený čaj vodou při 70–80 stupních a bílý čaj vodou o 60–80 stupních.

V čajovnách si můžete pořídit příslušenství pro vaření čaje, jakož i teploměr pro správnou teplotu vody. Správná teplota vody vám umožní vytěžit z listů čaje to nejlepší. Chuť čaje však závisí také na době louhování. Stejně jako při teplotě vody se doba louhování mění vzhledem k typu listů. Černý čaj se louhuje maximálně 2–3 minuty, ovocný čaj 4–5 minut, zelený čaj 2–3 minuty a bílý čaj také 2–3 minuty.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak obohatit chuť čaje

Pokud vám nevyhovuje přirozená chuť čaje, můžete si jej jednoduše dochutit. Cukr, med, mléko nebo citrón jsou nejoblíbenější dochucovadla, která se používají při čaji. Do čaje však můžete zkusit přidat i jiné ingredience, například sušené květiny. V závislosti na typu čaje můžete přidat ibišek, levanduli nebo růži. Pokud máte rádi výrazné chutě, zkuste do čaje přidat hřebíček, vanilku nebo zázvor.

Koření přidané do šálku čaje může být příjemným obohacením. Čaj s takovými přísadami se doporučuje zejména v zimě, protože zahřeje tělo. I když některá výše zmíněná fakta se zdají banální, o vaření čaje se vedou mnohé diskuse. V některých zemích se vaření čaje považuje za umění. Pokud budete věnovat pozornost teplotě vody a správné době louhování čaje, vychutnáte si svůj šálek mnohem víc než kdy jindy.

Zdroj: https://www.thespruceeats.com/perfect-cup-of-tea-every-time-434789