Vegeta1

Připravte si domácí vegetu bez zbytečných náhražek: v hlavní roli zelenina a intenzivní chuť!

Vegeta je jedna z nejprodávanějších směsí koření, bez které si mnozí z nás neumí představit vaření. Ovšem pokud si vegetu přinesete domů z obchodu, jistě bude obsahovat mnoho látek, které pro lidské tělo rozhodně nejsou dobré. Mezi ty nejpoužívanější patří glutamát sodný, sůl, cukr i kukuřičný škrob, které by v sáčku s kořením vůbec neměly být. Pokud byste tedy rádi kořenili mnohem lepší vegetou, než jakou lze zakoupit v obchodech, držte se tohoto receptu, určitě budete spokojení.

Zdroj obrázku: Freepik

Potřebné suroviny

Pokud chcete vyzkoušet domácí vegetu, měli byste si na ni nakoupit dostatek zeleniny. Potřebovat budete:

  • 0,5 kg hezké mrkve,
  • menší bulvu celeru, případně polovinu,
  • 2 větvičky celerové natě,
  • 3 velké cibule,
  • 2 velká červená rajčata,
  • velký pórek,
  • 3 větší stroužky česneku,
  • svazek kopru,
  • svazek petržele,
  • sůl podle chuti (doporučené množství je 300 g).

Jestliže jste si nachystali všechny tyto suroviny, nic vám nebrání pustit se do přípravy směsi koření.

Zdroj obrázku: Freepik

Postup přípravy

Nejprve veškerou zeleninu očistěte. To znamená, že prvně naříznete do křížku rajčata u bubáku, spaříte je a oloupete. Mezitím stihnete očistit cibuli, celer, česnek, mrkev i očistit pórek. Pak všechno nakrájejte na menší kostičky a přidejte i nať kopru a petržele. Všechno nechte v jedné velké míse, zalijte vodou a přidejte sůl, kterou je potřeba pořádně promíchat. Přikryjte utěrkou, stejně jako když kyne těsto, a nechte 40 minut odpočívat. Pak to všechno vařte do měkka, skoro zeleninu rozvařte a prožeňte ji přes síto do sklenice. Sklenici už stačí jen pořádně uzavřít a zavařit. Kdykoli budete potřebovat, sáhnete po sklenici. Otevřenou sklenici skladujte vždy v lednici, zavřené můžete mít v komoře při pokojové teplotě či ve sklepě. Lepší je skladovat zavařené koření ve tmě na poličce a otevřít jednu vždy když je potřeba. Až koření doberete, otevřete další. A až nebude kam sáhnout, můžete podle stejného receptu udělat směs koření znovu.

Zdroj: https://www.thespruceeats.com/homemade-vegeta-seasoning-mix-recipe-1136237