Připravte si domácí vegetu bez zbytečných náhražek: v hlavní roli zelenina a intenzivní chuť!
Vegeta je jedna z nejprodávanějších směsí koření, bez které si mnozí z nás neumí představit vaření. Ovšem pokud si vegetu přinesete domů z obchodu, jistě bude obsahovat mnoho látek, které pro lidské tělo rozhodně nejsou dobré. Mezi ty nejpoužívanější patří glutamát sodný, sůl, cukr i kukuřičný škrob, které by v sáčku s kořením vůbec neměly být. Pokud byste tedy rádi kořenili mnohem lepší vegetou, než jakou lze zakoupit v obchodech, držte se tohoto receptu, určitě budete spokojení.
Potřebné suroviny
Pokud chcete vyzkoušet domácí vegetu, měli byste si na ni nakoupit dostatek zeleniny. Potřebovat budete:
- 0,5 kg hezké mrkve,
- menší bulvu celeru, případně polovinu,
- 2 větvičky celerové natě,
- 3 velké cibule,
- 2 velká červená rajčata,
- velký pórek,
- 3 větší stroužky česneku,
- svazek kopru,
- svazek petržele,
- sůl podle chuti (doporučené množství je 300 g).
Jestliže jste si nachystali všechny tyto suroviny, nic vám nebrání pustit se do přípravy směsi koření.
Postup přípravy
Nejprve veškerou zeleninu očistěte. To znamená, že prvně naříznete do křížku rajčata u bubáku, spaříte je a oloupete. Mezitím stihnete očistit cibuli, celer, česnek, mrkev i očistit pórek. Pak všechno nakrájejte na menší kostičky a přidejte i nať kopru a petržele. Všechno nechte v jedné velké míse, zalijte vodou a přidejte sůl, kterou je potřeba pořádně promíchat. Přikryjte utěrkou, stejně jako když kyne těsto, a nechte 40 minut odpočívat. Pak to všechno vařte do měkka, skoro zeleninu rozvařte a prožeňte ji přes síto do sklenice. Sklenici už stačí jen pořádně uzavřít a zavařit. Kdykoli budete potřebovat, sáhnete po sklenici. Otevřenou sklenici skladujte vždy v lednici, zavřené můžete mít v komoře při pokojové teplotě či ve sklepě. Lepší je skladovat zavařené koření ve tmě na poličce a otevřít jednu vždy když je potřeba. Až koření doberete, otevřete další. A až nebude kam sáhnout, můžete podle stejného receptu udělat směs koření znovu.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com/homemade-vegeta-seasoning-mix-recipe-1136237