Přírodní lék na kašel, který zachutná i dětem: vyzkoušejte fíky vařené v mléce
Hledáte spolehlivý a účinný lék na kašel, který mohou užívat i děti? Zkuste fíky vařené v mléku. Fíky jsou známé svými výjimečnými nutričními vlastnostmi, obsahem minerálů (například draslíku, vápníku, hořčíku a železa), vitamínů E, B6, B1 a B2, organických kyselin, enzymů, pektinů, a dokonce i látek, které chrání před škodlivým UV zářením. Jelikož obsahují poměrně dost cukru, nebudou mít s lékem problém ani menší děti.
Vařte je půl hodiny
Fíky vařené v mléce patří k tradičním lékům na kašel, bolest v krku a onemocnění horních cest dýchacích. Úspěšně nahradí i kterýkoliv sirup. Nejlepší je použít čerstvé fíky, pokud se vám ale nepodaří je sehnat, můžete sáhnout také po sušených. Volte ty, které nejsou příliš měkké. Před použitím fíky umyjte. Na jeden šálek mléka budete potřebovat dva fíky.
Ovoce nakrájejte, vložte do mléka a přiveďte k varu. Půl hodiny je vařte v zakrytém hrnci na velmi malém ohni. Občas s mlékem zamíchejte. Po půl hodině stáhněte hrnec z plotýnky, zabalte do ručníku a nechte ho přikrytý. Asi po dvou hodinách louhování je lék připraven. Užijte dvě až tři lžíce v jedné dávce pro snazší vykašlávání a zmírnění případné bolesti.
Spousta minerálů, ale i cukru
Jelikož fíky obsahují hodně cukru, neměl by se lék podávat pacientům s cukrovkou. Také pokud jste alergičtí na některou ze složek, zvolte raději jiný lék. Jinak jsou fíky zcela bezpečné a bez vedlejších účinků. Mohou je konzumovat dokonce i těhotné nebo kojící ženy, jelikož jim zprostředkují lehce stravitelnou a energeticky výživnou potravinu.
Fíky se obtížně skladují a přepravují, proto se na pultech obchodů objeví jen na pár týdnů v roce. Sušené fíky jsou naopak k dostání celoročně. Protože sušením ztrácí až dvě třetiny vody, mají v sobě velmi koncentrované sacharidy, ale i vitamíny a minerály. Před použitím je klidně můžete nechat chvíli namočené ve vodě.
Zdroj: https://www.quora.com/What-are-the-benefits-of-drinking-figs-boiled-in-milk-anjeer-milk