Změna stravovacích návyků je bezpečnější, než radikální diety
Pro mnohé je dieta spojená s popíráním mnoha věcí, hladověním nebo jídlem pouze zdravých salátů. Mělo by se však zdůraznit, že správné hubnutí může být na rozdíl od zdání příjemné. Jedná se především o správné složení jídel a změnu stravovacích návyků.
Zdravé hubnutí
Chcete-li začít hubnout, musíte pamatovat na velmi důležité pravidlo – že to nemůže být na úkor zdraví. Proto by se měly zrušit restriktivní diety. Nenosí nic dobrého, a přestože kilogramy klesají, klesá i výkon těla. Přispívají k jeho zničení a zaručují jojo efekt po návratu k předchozím návykům. Dieta by neměla zahrnovat omezení, která se implementují na určité období. Hubnutí je životní styl založený na zdravých stravovacích návycích.
Hlavní by měly být především zásady zdravého hubnutí založené na poskytování správného množství kalorií, základních vitamínů a minerálů v těle. To vše proto, aby se předešlo negativním vedlejším účinkům, jako jsou únava, slabost, jakož i problémy s pamětí a koncentrací. Nevhodná výživa však může vést k závažnějším problémům, jako mdlobám, anémii, hormonálním poruchám, a dokonce k selhání orgánů. Chcete-li hubnout bezpečně, stojí za to poradit se se specialistou, který sestaví menu podle toho, co potřebujete.
Na tyto rady pamatujte
Dietologové doporučují zaměřit se na konzumaci 4–5 jídel denně sestávajících ze zeleniny, bílkovin a komplexních uhlohydrátů. Kromě toho je důležité zavlažovat tělo a pít asi dva litry vody denně. Chcete-li zhubnout, měli byste omezit konzumaci hotových jídel a zpracovaných potravin. Kromě toho je důležitá fyzická aktivita. Můžete začít pravidelnými procházkami, které vám umožní postarat se o kalorie při spalování.
Ztráta nadbytečných kilogramů je dlouhodobý proces, který vyžaduje správnou výživu. Chcete-li zhubnout pár kilogramů, stojí za to mimo jiné vzdát se tučného masa, hlavně hovězího, a nahradit ho libovým bílým a rybami. Ideální je krůtí, kuřecí a telecí maso, jakož i losos, treska, pstruh. Kromě toho je důležité jíst ovoce, které má nízký nebo střední glykemický index. Všechno proto, že způsobuje mírné zvýšení hladiny cukru v krvi. Můžete jíst jablka a hrušky, stejně jako broskve, zelené banány a mango.
Zdroj: https://www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/managing-your-weight/12-tips-to-help-you-lose-weight/