Pro posílení kostí je zásadní vápník. Nejlépe ho doplní každodenní jídelníček

Řídnutí kostí je součástí stárnutí, toto metabolické onemocnění kostí se nazývá osteoporóza a trápí zejména seniory. Ale nejen oni jsou ohroženi zvýšeným rizikem zlomenin, protože množství kostní hmoty klesá už po dosažení třicetin. Z toho důvodu je nutné neustále doplňovat potřebné živiny a minerály, zejména vápník. Nejsnazší je doplňovat důležité látky pomocí každodenní stravy, zejména zeleninou a ovocem. Které druhy jsou nejvhodnější?

Zlomeniny i padání zubů

Svůj počátek mají kosti už při vývinu plodu a vývoj kosterního systému končí v období pohlavní dospělosti. Lidská kostra dospělého člověka je složena asi z 206 kostí (někdy je uváděno až 213, protože jsou články křížové kosti a kostrče počítány zvlášť). Kosti fungují jako sklad vápníku pro případ nouze, to znamená, že tělo si jej z kostí vezme, když nemá jinou možnost, například ze stravy. Následuje řídnutí kostí a zvyšuje se riziko zlomenin. V případě, že se tak děje už ve fázi plodu, bere si nenarozené dítě vápník z matčiných kostí, může pak u ní dojít k vypadávání zubů.

Zdroj obrázku: Freepik

Strava jako klíč ke zdraví

Osteoporózou trpí hlavně ženy po menopauze nebo muži po andropauze, kdy se s nižší produkcí hormonů snižuje vstřebávání vápníku. Pro zdravé kosti je nutné změnit jídelníček a nestačí pouze přidat potraviny obsahující vápník, protože jeho vstřebávání ovlivňují i další látky, zejména vitamíny C, D, A a K, z minerálů pak fosfor, hořčík a zinek. První volbou jsou samozřejmě mléčné výrobky a mléko, protože obsahují vápník, současně laktóza zvyšuje účinnost vstřebávání. Zařadit je možné do jídelníčku také určité druhy zeleniny a ovoce.

Brokolice, špenát i cizrna

Mezi největší zásobárny vápníku patří brukvovitá zelenina, proto se hodí do jídelníčku zařadit brokolici, květák, kapustu nebo kedlubny. Velmi vhodné je kombinovat zeleninové saláty s bílým nebo čínským zelím a špenátem. Z luštěnin mají vysokou hodnotu vápníku fazole, hrách nebo cizrna. Vyplatí se přidat i petržel nebo celer, cenným zdrojem tohoto minerálu jsou rovněž slunečnicová semínka, mandle, mák, chia nebo neloupaný sezam. Z ovocných druhů lze volit fíky nebo pomeranče.

Zdroj: https://www.nhs.uk/conditions/osteoporosis/, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/calcium/, https://www.bonehealthandosteoporosis.org/patients/treatment/nutrition/, https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/calcium/