Fresh Salad With Vegetables Tomatoes Red Onions Lettuce Quail Eggs Healthy Food Diet Concept Vegetarian Food

Pro posílení kostí je zásadní vápník. Nejlépe ho doplní každodenní jídelníček

Řídnutí kostí je součástí stárnutí, toto metabolické onemocnění kostí se nazývá osteoporóza a trápí zejména seniory. Ale nejen oni jsou ohroženi zvýšeným rizikem zlomenin, protože množství kostní hmoty klesá už po dosažení třicetin. Z toho důvodu je nutné neustále doplňovat potřebné živiny a minerály, zejména vápník. Nejsnazší je doplňovat důležité látky pomocí každodenní stravy, zejména zeleninou a ovocem. Které druhy jsou nejvhodnější?

Zlomeniny i padání zubů

Svůj počátek mají kosti už při vývinu plodu a vývoj kosterního systému končí v období pohlavní dospělosti. Lidská kostra dospělého člověka je složena asi z 206 kostí (někdy je uváděno až 213, protože jsou články křížové kosti a kostrče počítány zvlášť). Kosti fungují jako sklad vápníku pro případ nouze, to znamená, že tělo si jej z kostí vezme, když nemá jinou možnost, například ze stravy. Následuje řídnutí kostí a zvyšuje se riziko zlomenin. V případě, že se tak děje už ve fázi plodu, bere si nenarozené dítě vápník z matčiných kostí, může pak u ní dojít k vypadávání zubů.

Zdroj obrázku: Freepik

Strava jako klíč ke zdraví

Osteoporózou trpí hlavně ženy po menopauze nebo muži po andropauze, kdy se s nižší produkcí hormonů snižuje vstřebávání vápníku. Pro zdravé kosti je nutné změnit jídelníček a nestačí pouze přidat potraviny obsahující vápník, protože jeho vstřebávání ovlivňují i další látky, zejména vitamíny C, D, A a K, z minerálů pak fosfor, hořčík a zinek. První volbou jsou samozřejmě mléčné výrobky a mléko, protože obsahují vápník, současně laktóza zvyšuje účinnost vstřebávání. Zařadit je možné do jídelníčku také určité druhy zeleniny a ovoce.

Brokolice, špenát i cizrna

Mezi největší zásobárny vápníku patří brukvovitá zelenina, proto se hodí do jídelníčku zařadit brokolici, květák, kapustu nebo kedlubny. Velmi vhodné je kombinovat zeleninové saláty s bílým nebo čínským zelím a špenátem. Z luštěnin mají vysokou hodnotu vápníku fazole, hrách nebo cizrna. Vyplatí se přidat i petržel nebo celer, cenným zdrojem tohoto minerálu jsou rovněž slunečnicová semínka, mandle, mák, chia nebo neloupaný sezam. Z ovocných druhů lze volit fíky nebo pomeranče.

Zdroj: https://www.nhs.uk/conditions/osteoporosis/, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/calcium/, https://www.bonehealthandosteoporosis.org/patients/treatment/nutrition/, https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/calcium/