Appetite 1238812 1920[1]

Řada hospodyněk to dělá stejně a neví, že nesprávné rozmrazování masa vede ke zdravotním problémům

Maso je součástí našeho jídelníčku. Mnohdy ho kupujeme do zásoby, jelikož jeho trvanlivost lze jednoduše prodloužit tím, že ho dáme do mrazáku. Z několika dní se tak trvanlivost prodlouží i na měsíce. Když ale maso potřebujeme, musíme ho rozmrazit. A tady se může udělat celá řada chyb, které ohrožují zdraví.

Ideální je studená voda

Osvědčeným postupem je využití studené vody. Ne každá hospodyně jde touto cestou. Mnohdy potřebuje mít maso měkké hned a tak ho vloží do mikrovlnné trouby. To není úplně optimální postup a varianta se studenou vodou je podstatně šetrnější a zdravější. Jenom pozor na nezbytnosti. Vodu každých 30 minut vyměňte, aby nezteplala. Nikdy maso nerozmrazujte v teplé nebo dokonce horké vodě. Tím byste podpořili růst bakterií, které mohou způsobit otravu. Navíc by připravené jídlo mohlo mít nepříjemný zápach. 

Výhodou této metody je, že je mnohem rychlejší než rozmrazování v chladničce. Maso není vystaveno vysokým teplotám, a nebudou se tak tvořit bakterie. Nevýhodou může být, že musíte každou půl hodinu měnit vodu. Můžete maso držet pod tekoucí vodou, ale to není příliš ekonomické. Než dáte maso do vody, ujistěte se, že je sáček těsný. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Využít můžete také mikrovlnnou troubu

Maso můžete bez obav dát také do mikrovlnné trouby. Nastavte požadovaný výkon a nechte troubu běžet, dokud nebude maso povolené. Dávejte si ale pozor, aby se maso nezačalo vařit. To by mohlo být zdraví nebezpečné a s takovým masem už byste nemohli pracovat. Je to asi nejrychlejší metoda, jak maso rozmrazit. 

Maso rozmrazujte vždy na talíři, nepoužívejte polystyrenové talířky ani jiné, které by se vlivem teplého vzduchu rozpadnout nebo vytvářet škodlivé chemikálie. Použít můžete také klasickou troubu, nezapínejte ji ale úplně, stačí jen několik desítek stupňů. Zde to ale může trvat také delší dobu. 

Rozmrazené maso už nikdy znovu nezamrazujte. Nejlépe se tak šíří bakterie salmonely a vy ji tak můžete snadno chytit.

Zdroj: https://www.fsis.usda.gov/food-safety/safe-food-handling-and-preparation/food-safety-basics/big-thaw-safe-defrosting-methods