Ryby jsou obecně zdraví prospěšné, má to ale jeden zásadní háček
Ze všech stran se na nás valí informace o tom, jak jsou ryby zdravé a že bychom je měli jíst dokonce až několikrát týdne. Ano, opravdu tomu tak může být, ale pouze pokud si vyberete ke konzumaci ty správné ryby. Některé druhy ryb totiž nejsou pro lidskou spotřebu úplně vhodné, a přesto se v mnohých rodinách připravují. O jaké ryby se jedná?
Ryby můžete konzumovat každý den, do jídelníčku by měly být zařazeny alespoň třikrát týdně. Jsou cenným zdrojem bílkovin, vitaminu A, D, E a velmi cenných omega-3 mastných kyselin. Všechny tyto látky jsou pro tělo velmi potřebné a najdeme je v každé rybě. Přesto však nejsou některé z nich vhodné, proč tomu tak je a o jaké ryby se jedná?
Proč se vyhýbat některým rybám
Obecně platí, že ryby jsou zdravé. Měli byste si ale dávat pozor na to, jaké ryby konzumujete, některé z nich mohou mít na lidské zdrví negativní vliv. Jedná se hlavně o mořské ryby, které žijí v kontaminovaných vodách. Zejména polské mořské ryby obsahují mnoho škodlivých látek, našli bychom v nich dioxiny, jejich deriváty i některé těžké kovy. Tyto látky mohou nepříjemně poškodit lidské zdraví.
Kterým rybám se vyhnout
Mezi ryby, kterým byste se měli vyhnout, patří platýs, tuňák a sleď. Všechny tyto druhy mořských ryb žijí v místech, kde je velká pravděpodobnost, že do sebe dostaly nějakou z výše uvedených látek, které jsou pro lidské tělo nebezpečné. Tuňák a platýs patří mezi ryby, které žijí v kontaminovaných vodách a mohou obsahovat pro tělo nebezpečnou rtuť. Sleď je rybou, pro kterou je typický rychlý růst, kvůli kterému ztrácí veškeré nutriční hodnoty. Pro lidskou spotřebu se chová ve velkých nádržích, kde je krmen hormony, díky kterým rychle roste. Pořád se držte hesla, že ryby jsou zdravé a měly by obsahovat podstatnou část vašeho jídelníčku. Dejte si ale pozor na výběr té správné ryby, kterou si připravíte.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-best-worst-fish