Ryby jsou zdravé, ale pouze ty skutečně čerstvé. Poznejte kvalitní rybu už v obchodě
Blíží se Vánoce, svátky, kdy spousta lidí kupuje ryby, i když si je třeba přes rok jinak nedopřeje. Jak ale poznat kvalitní a čerstvou rybu? Musíte dávat pozor na několik faktorů, které rozhodnou o tom, jestli si rybu skutečně koupíte. Vybrat si přitom můžete z několika druhů ryb.
Dávejte si čerstvé ryby alespoň 2krát týdně
Ryby byste měli konzumovat alespoň dvakrát týdně, protože mají spoustu minerálních látek a také omega-3 mastné kyseliny, které vaše tělo potřebuje. Naučte se kupovat ryby, protože mají lahodné a libové maso, které vám prospěje. Navíc se nemusíte bát, že byste po rybím mase přibrali. Nejvhodnější je kupovat rybu podle jejího vzhledu.
Lidé, kteří ryby nejí, mohou mít výhrady vůči jejich vůni. Čerstvá ryba by ale neměla být vůbec cítit. Měli byste cítit pouze slabou mořskou vůni. Pokud cítíte i něco jiného, je možné, že ryba bude na pultě už delší dobu, a není dobré ji kupovat. Čerstvou rybu poznáte také podle jejích očí. Mají vypouklé oči a jasné zorničky. Pokud jsou oči zapadlé nebo zakalené, raději nechte rybu v obchodě.
Čerstvou rybu poznáte i podle doteku
Čerstvá ryba bude mít více znaků, podle kterých poznáte, že si ji můžete koupit. Další z nich jsou například žábry. Budou fialové, červené nebo růžové, záleží však na konkrétním druhu. Rozhodně nekupujte ryby, které mají žábry odříznuté. Sledujte také samotnou kůži a šupiny ryb. Detaily jsou v tomto případě velmi důležité.
Ryba na povrchu nesmí mít žádné lepivé ani husté hleny, šupiny jsou lesklé a musí přiléhat k tělu ryby. Rybu si zkuste také osahat. Maso přitlačte na jedno místo, a pokud se vrátí zpátky, ryba je čerstvá a můžete si ji koupit. Pružné a pevné maso je tím nejlepším, jaké si můžete koupit. Pokud jste koupili rybu, ale stále nemáte jistotu, že je vhodná k jídlu, můžete si doma udělat test. Rybu ponořte do vody, a pokud klesne ke dnu, je čerstvá.
Zdroj: https://www.tasteofhome.com/collection/how-to-tell-if-fish-is-fresh/