Ryby1

Ryby nesmí v jídelníčku chybět, ne všechny druhy jsou ale opravdu zdravé

Ryby by měl jíst každý z nás. Jsou důležité pro naše zdraví. Teď ruku na srdce! Kdo z vás si dopřeje rybu dvakrát, třikrát, nebo alespoň jednou týdně? Že si rybu dopřejete pouze u moře nebo o Vánocích? To je určitě špatně, protože ryby poskytují zdravé tuky, které nás chrání před rakovinou, infarktem či mrtvicí. Jen je třeba zpozornět, jaké ryby bychom si měli dopřát. Bohužel některé druhy bývají kontaminované těžkými kovy, parazity a jinými nebezpečnými látkami.

Pozor si dejte na tyto ryby

Pangasius a tilapie – dvě sladkovodní ryby, kterým bychom se měli vyhýbat. Obsahují také nulovou nutriční hodnotu a jsou plné antibiotik a hormonů. U tuňáků je zase zjištěno, že obsahují těžké kovy, jako je rtuť, kadmium a olovo. Těhotným ženám a malým dětem se tuňák v žádném případě nedoporučuje. Takzvaná máslová ryba je pro naše tělo nepříznivá. Mnoha lidem může způsobit otravu, zvracení a bolesti žaludku. U lososa jsou velké dohady. Nejzdravější losos je ten z Aljašky. Divoký losos obsahuje málo omega-3 mastných kyselin.   

Zdroj obrázku: Freepik

Které ryby si dopřát

Šprot obecný

I když v menším množství, ale přece jen. Je dobrým zdrojem vápníku a vitamínu A a D. Můžete ho konzumovat celého – s páteří i s kostmi.

Sleď

Sleď obsahuje zdravou kyselinu, takzvanou EPA. Je nezbytná pro správnou funkci srdce a nervového systému.  

Zdroj obrázku: Freepik

Treska z Atlantiku

Patří mezi nejoblíbenější ryby vůbec. Lidé je kupují pro děti, ale i dospělé. Treska je také vhodná pro ty, kteří drží dietu. Je velmi chutná připravená nad parou, ale i pečená. Obalte tresku v mouce, rozpalte olej a opečte ji. Podlijte trochou vody a přihoďte několik cherry rajčat. Nechte patnáct minut dusit a dopřejte si ji s vařeným bramborem či bramborovou kaší. Místo rybích prstů, které děti milují, můžete tresku nakrájet na obdélníky a obalit je na řízek, děti si tento recept zamilují. 

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-best-worst-fish