Ryze1

Rýže ve varných sáčcích má usnadnit vaření, přitom se z ní stává skrytá hrozba

Rádi si usnadňujeme život a výrobci potravin si to dost dobře uvědomují. Není tedy divu, že v obchodech snadno koupíme již oloupaná a nakrájená rajčata nebo rýži ve varných sáčcích. Přemýšleli jste však někdy o tom, jaký vliv mají plasty uvařené ve vroucí vodě na vaše tělo? Pokud ne, udělejte si chvilku a pravděpodobně budete překvapeni, jaké škodlivé účinky tyto plasty na naše zdraví mají. 

Problém zvaný bisfenol A

Už jste jistě slyšeli, že ohřívat jídlo v plastových nádobách je nebezpečné. Ale co jídlo, které je určeno k tomu, aby se vařilo přímo v obalu? Například rýže ve varných sáčcích nebo balená hotová jídla. To musí být bezpečné, že? Odpověď bohužel není tak jednoduchá.

Zdroj obrázku: Freepik

Obavy pramení z toho, že tyto sáčky a obaly obsahují chemikálie jako je bisfenol A (BPA), který může být škodlivý. Bisfenol A se nerozpouští ve vodě, ale pod vysokou teplotou se mísí s produkty, které obsahují tuky a cukry, např. právě zmíněná rýže. Ve výsledku tedy konzumujete nejen své oblíbené jídlo, ale i tuto chemikálii, která s sebou nese i určitá zdravotní rizika.

Rizika spojená s bisfenolem A

Bisfenol A (BPA) je chemická sloučenina, která se podobá ženskému hormonu estrogenu. Absorpce bisfenolu tedy může nepříznivě ovlivnit endokrinní systém, což vede k rozvoji různých onemocnění, poškození plodnosti, k rozvoji předčasné puberty, PCOS (syndromu polycystických vaječníků), zánětlivých stavů, a dokonce rakovinných změn. Bisfenol A dále přispívá ke vzniku obezity, cukrovky typu 2 a kardiovaskulárních onemocnění.

Zdroj obrázku: Freepik

Tato látka může snadno proniknout do našeho těla různými způsoby:

  1. dotykem,
  2. dýchací soustavou,
  3. jídlem (sáčky s rýží, jednorázové nádobí, PET lahve…).

Vaření rýže v sáčku – je to opravdu tak pohodlné?

Možná namítnete, že vařit rýží v sáčku je rychlejší, snadnější a pohodlnější. Ale za každé pohodlí si připlatíme. Pro některé je argumentem, proč vařit rýži v sáčku, především to, že nemusí dávat pozor a bát se připálení. Je však třeba si uvědomit, že pokud rýži dáme do vhodného hrnce a zalijeme dostatečným množstvím vody, není se čeho bát. Stačí rýži občas promíchat, aby se nepřilepila k hrnci, a za necelých 20 máte hotovo!

Zdroj: https://www.menshealth.com/nutrition/a19548201/is-it-safe-to-cook-packaged-foods/