Chybná příprava čaje negativně ovlivňuje jak chuť, tak i účinky
Spolu s chladnějším počasím stále častěji vaříme vodu na čaj, protože to představuje nejrychlejší a nejpříjemnější cestu, jak si zahřát promrzlé tělo. Mnoho z nás si myslí, že čaj slouží opravdu jen k zahřátí, ale věděli jste, že Číňané jej používali jako léčebný nápoj? Léčebné účinky čaje se liší podle jeho druhu, a každý slouží k jinému účelu.
Základní druhy čaje
Čaje se dělí hlavně podle jejich zpracování a stupně oxidace, kde stupeň oxidace ovlivňuje některé molekuly listu, a ty mají poté vliv na chuť samotného čaje. Dále je tedy můžeme rozdělit do 4 základních skupin:
- čaje zelené – tzv. „pravý čajʹʹ, má mnohé léčebné účinky
- čaje černé – pravděpodobně nejznámější čaj, povzbuzuje organismus
- čaje bílé – jsou vzácné a velmi drahé, vyznačují se sladkou až medovou vůní
- čaje polozelené (oolong) – přechod mezi černým a zeleným čajem, chuť různorodá
Tyto čtyři druhy čajů vznikají ze zpracovaných listů keře zvaného čajovník. Z odborného hlediska se ovocné čaje nedají nazývat čaji, protože jejich původ tkví ve spaření sušeného rozemletého ovoce, nikoliv v louhování listů čajovníku. Ale i navzdory jejich chybnému pojmenování se jedná o nápoj plný pozitivních účinků.
Čaje z našich luk a polí
Jak bylo již řečeno, bylinné a ovocné čaje se dají spíš nazývat odvary, ale obzvláště bylinné čaje se pro své zdravotní benefity staly velmi oblíbenými. A není se čemu divit. Mohou nám pomoci jak při léčení fyzických problémů, jako jsou třeba záněty, tak při úlevě od stresu a navození duševní pohody. Máte problémy se spánkem? Udělejte si hrnek horkého meduňkového čaje. Jestliže vám k zalehnutí brání neustálý stres a úzkost, nejlepší volbou je pak čaj z lipového květu. Druhů je nepřeberné množství a rozhodně stojí za to je prozkoumat. Příjemně si tím ukrátíte čas, a kdo ví, třeba se vám podaří zbavit zdravotních problémů.