Šálek kávy nakopne energií, její pití ale může způsobit nepříjemné obtíže

Pokud jste milovníky kávy, tak určitě víte, že není radno podceňovat její účinky, které mohou nastat, pokud nebudete dodržovat několik pravidel a rad. Navíc pokud kávě holdujete natolik, že vypijete denně několik hrnků, dobré rady se vám budou hodit.

Nepijte kávu na lačný žaludek a dejte si k ní sklenici vody

Káva na lačný žaludek může způsobit zdravotní problémy. Snadno podráždí sliznici a výsledkem může být například průjem. Proto se před vypitím kávy vždy alespoň malinko nasnídejte. Během dne je také důležité jíst, před odpoledním hrnkem oblíbeného moku si dejte půl banánu.

Ke každé kávě byste také měli vypít malou sklenici vody. Káva má totiž močopudné účinky a čím více jí pijete, tím častěji budete na toaletě. Hrozí tak dehydratace a s ní spojená další zdravotní rizika. Proto počkejte po vypití kávy asi čtvrt hodiny a poté vypijte skleničku obyčejné vody. Může být z kohoutku, ale mnohem lepší bude mineralizovaná. Zajistíte tím tělu důležité prvky, které jste kávou a následným močením vyplavili.

Zdroj obrázku: Freepik

Kousek hořké čokolády nikdy neuškodí

Tmavá čokoláda je zdravá, pokud ji mlsáte v omezeném množství. Navíc je bohatá na hořčík. Díky němu a dvěma kostičkách čokolády budete mít plno energie po celý den a ochrání vás také před pitím další kávy. Černá káva může způsobit bušení srdce, zvlášť pokud na ni nejste zvyklí. Po dalších a dalších doušcích vám bude lépe, pokud vám ale káva nebude dělat dobře dlouhodobě, měli byste se jí vzdát.

A pokud máte rádi kávu a zároveň máte doma pokojové květiny nebo pěstujete rostliny na zahradě, můžete ji využít. Tedy spíše kávovou sedlinu, která po kávě zůstane. Můžete ji použít jako hnojivo a zamíchat ji do půdy, do které budete sázet květiny. Hodit se bude také na kompost, takže lógr rozhodně nevyhazujte. Jsou i tací, který si kávu vychutnají i s ním.

Zdroj: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/caffeine/art-20045678