Coffee Beans 917613 1920

Šálek lahodné kávy zpříjemní den. Připravte si espresso jako z kavárny

Poptávka po kávě každým rokem stoupá. Nedokážeme si bez ní představit perfektní ráno, při práci nás nakopne a díky ní déle udržíme pozornost, o víkendu si dáme šálek kávy ke sladkému dezertu nebo při posezení s kamarády. Zkrátka, na kávu nikdy není špatný čas. Vaříte si doma pravidelně kávu, ale nikdy vám nechutná tak dobře jako v kavárně? Přečtěte si jednoduché triky, jak na správnou přípravu kávy a ihned si je vyzkoušejte v praxi.

Zdroj obrázku: Pixabay

Tipy pro přípravu nejlepší kávy

Pochutnáváte si nejraději na cappuccinu, flat white, caffè latte nebo dáváte přednost klasickému espressu? Ať tak či onak, právě dokonale uvařené espresso je základem všech variant kávových specialit. Proto si popíšeme, co je při přípravě espressa nejdůležitější. 

  1. Udržujte své vybavení čisté – To je naprostý základ. Ujistěte se, že jsou všechny vaše nástroje po každém použití důkladně očištěny. Mlýnky, filtry, kávovar, vše opláchněte horkou vodou nebo důkladně otřete a osušte savým ručníkem.
  2. Vhodný šálek – U hrnečků na kávu většinou řešíme jen vizuální stránku, ale zapomínat nesmíme ani na tu funkční. Udržování teploty oblíbeného nápoje (nejen kávy) závisí na tloušťce stěn. Čím silnější je šálek, tím déle vydrží káva teplá. Před naléváním kávy zahřejte šálek na 55 °C. 
  3. Správný poměr – Ideálním poměrem je 7 g čerstvě namleté kávy (což je cca jedna polévková lžíce) a 30 ml vody. To lze samozřejmě upravit podle individuálních preferencí chuti. 
  4. Čerstvě pražená káva – Kávu si kupujte v malém množství, ideálně každý jeden až dva týdny. K přípravě kávy nikdy nepoužívejte kávovou sedlinu z předešlého šálku. Jakmile se káva uvaří, kávové chutě se extrahují a zůstanou jen ty hořké. 
  5. Voda – Použitá voda je pro kvalitu kávy velmi důležitá. Pokud vaše voda z kohoutku není dobrá, například tím, že obsahuje moc chloru, používejte vodu filtrovanou nebo balenou. 
Zdroj obrázku: Pixabay

Vychutnejte si svou kávu

Připravená káva začíná ztrácet své optimální chuťové esence už chvilku po uvaření, proto si připravte pouze tolik kávy, kolik vypijete. Pokud si chcete vypít kávu později nebo na cestách, nalijte ji termosky a do hodiny spotřebujte.