Se správným nasušením si udrží švestky krásnou barvu i šťavnatost. Je třeba dopřát jim čas
Na podzim se sklízejí mimořádně oblíbené švestky. Jsou už typicky spojené s podzimem a chutnají skvěle jak syrové, tak zpracované. Nevíte, jak tyto cenné plody uskladnit, abyste si je mohli užít po celou zimu? Podívejte se, jak je správně sušit a vychutnávat si je dlouhé měsíce.
Vybírejte pečlivě
K dlouhodobému skladování jsou vhodné pouze zralé a zdravé exempláře s nepoškozenou slupkou. Vyhoďte raději i červivé plody. Před jakýmkoliv zpracováním je nutné pečlivé třídění. Poté švestky důkladně omyjte. Slupku není třeba odstraňovat. Je vhodné švestky blanšírovat, což znamená ponořit je na dvě až tři minuty do vroucí vody. Po tomto procesu můžete švestky vypeckovat a případně je rozdělit na půlky nebo čtvrtky.
Na podzim slunečných a teplých dnů ubývá, a tak tradiční způsob sušení ovoce na slunci nejspíš nevyužijeme. Z tohoto důvodu se doporučuje používat vybavení, které najdeme v téměř každé kuchyni. Nejjednodušší je sušení švestek v troubě. Mělo by probíhat při relativně nízké teplotě, aby se zabránilo jejich připálení, popraskání a vytečení cenné šťávy.
Jak postupovat?
Osušené a vypeckované ovoce rozložte na plech s pečicím papírem. Je důležité, aby se plody nepřekrývaly. Troubu rozehřejte na 50 °C a plody vložte dovnitř asi na čtyři hodiny. Můžete použít i horkovzduch. Když si všimnete zvrásněných slupek, vypněte troubu a nechte ovoce vychladnout. Poté ji znovu rozpalte na 60 °C a nechte sušit dalších pět až šest hodin. Usušené švestky mají tmavou a lesklou slupku.
Sušeným švestkám neprospívá vlhko ani vysoká teplota, skladujte je proto ve vzduchotěsné nádobě na stinném místě. Švestky jsou bohaté na vlákninu, která podporuje pravidelné vyprazdňování. Jsou pokladnicí vitamínu A, fosforu, železa a organických kyselin. Brzdí zvyšování hladiny cholesterolu a chrání cévy před aterosklerózou. Obsahují ale také dost kalorií.
Zdroj: https://preserveandpickle.com/dehydrating-plums/