Fried Potato Wedges

Šednutí brambor nemá vliv na chuť ani kvalitu. Zpomalit ho jde několika způsoby

Brambory jsou velmi důležitou surovinou v české kuchyni, jak v historii, tak současně. Dají se jíst oloupané i se slupkou, vcelku či nakrájené a úprav existuje mnoho. Ať už jsou to brambory šťouchané, pečené, hranolky, či bramboráky. Všechny ale spojuje to, že brambory po oloupání v syrovém stavu šednou. Co tuto změnu způsobuje a jak jí zabránit?

Šednutí brambory nijak neznehodnotí, ale nevypadají pak tak chutně

Zešedlou bramboru nemusíte automaticky vyhazovat. Na její kvalitu tento proces vliv nemá. Ačkoli je pochopitelné, že se nám pak do jejího jedení nechce. Holt nevypadá tak lákavě jako ta sytě žlutá. A co že toto šednutí způsobuje? Na vině je enzym v bramborách obsažený, kterým je polyfenol oxidáza. Právě ta při kontaktu se vzduchem způsobuje postupné šednutí. Chuť brambory samotné nebo její nutriční hodnotu ale nijak nemění.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak tedy zbarvení brambor zabránit

Postupnému zešednutí nikdy úplně nezabráníte. Můžete ho pomocí ověřených triků pouze zpomalit. Pokud jste brambory oloupali a třeba i nakrájeli, můžete je ponořit do vody, aby se k nim nedostával vzduch. I v tomto případě ale buďte opatrní. Pokud brambory ve vodě necháte delší dobu, začnou ztrácet svoji chuť.

Pokud jste již brambory například nastrouhali, zalévat vodou už byste je samozřejmě neměli. Zkuste místo toho použít například lžíci zakysané smetany, kterou do brambor přidáte. Podobným způsobem také bude fungovat, pokud je posypete moukou či kukuřičným škrobem. Využít můžete i citronovou šťávu. U té ale buďte opatrní, jelikož citron ovlivní chuť výsledného pokrmu a není tak vždy vhodný. Opět je nutné si zapamatovat, že tyto metody šednutí pouze zpomalují a ideální tak je k další úpravě brambor přikročit, co nejdříve vám to čas umožňuje. Každá z metod funguje na podobné bázi a je tak jen na vás, kterou si vyberete pro svůj pokrm.

Zdroj: https://www.thespruceeats.com/keep-peeled-potatoes-from-turning-gray-1137427